Dagboek van een bourgondiër #3

 

PastelHet is weer donderdag en dus is het tijd voor een dagboek post. De vorige 2 edities en de special over Berlijn werden goed ontvangen, dus heb ik besloten dat er elke 2 weken een “dagboek van een bourgondiër” online komt. De afgelopen 2 weken waren heerlijk. Ten eerste had ik vakantie, en vakantie betekent uitslapen. Iedereen die mij goed kent weet dat ik geen ochtendmens ben. Ik vind het heerlijk om lang in bed te liggen. Het feit dat ik ’s ochtends om kwart voor 8 op de fiets moet zitten vind ik het minst leuke aan mijn werk. Ten tweede heb ik afgelopen 2 weken alleen maar leuke dingen gedaan. Ik heb veel leuke plekjes ontdekt, we zijn op vakantie geweest en ik heb daarnaast vooral heel rustig aan gedaan.

Ik begin meteen met het leukste. Gisteren hebben we een vakantie geboekt. We gaan in oktober anderhalve week naar Portugal. Om dat te vieren haalde ik ’s middags pastel de nata. Pastel de nata zijn een soort bladerdeegtaartjes met gebrande custard. Je kunt ze in Portugal op bijna elke straathoek kopen. Ik ben er speciaal voor naar de Haarlemmerstraat in Amsterdam gegaan, want daar hebben ze de allerlekkerste! 

De eerste zaterdag van de vakantie was het vies weer. Douwe en ik waren beide een beetje hangerig en we besloten naar YadaYada te gaan. We komen regelmatig bij YadaYada en het blijft leuk. YadaYada is een markthal in Zaandam. Het is te vergelijken met de Foodhallen in Amsterdam, maar dan kleinschaliger en minder druk. We hebben de hele middag zitten borrelen met live-muziek op de achtergrond. We begonnen met dumplings met kip en groente. Ze zagen er prachtig uit en waren erg vol van smaak. Daarna volgden een mandje calamaris, de mix van saté waar ik eerder al over schreef, een plateau met oesters en een kaasplankje. Jullie begrijpen wel dat we ’s avonds rollend naar huis zijn gegaan. Thuis hebben we nog een flesje wijn open getrokken en de zaterdag met een goed glas afgesloten.

YadaYada

Zondag hadden we een volleybaltoernooi. Gelukkig was het slecht weer, want als het zonnetje schijnt zit ik liever niet in een sporthal. Jammer genoeg was er geen talent voor volleybal in ons team aanwezig en werden we eervol laatste. We hebben in ieder geval wel gelachen. ’s Avonds zijn we een eetcafé ingedoken en daar verwerkte we ons verlies met een hapje en een drankje. We waren het leed gelukkig snel vergeten en het enige wat ik er uiteindelijke aan overhield was een flinke spierpijn in mijn armen.

LamsspiezenMaandag sprak ik af met mijn zusje. Ik was door alle goede berichten erg nieuwsgierig geworden naar restaurant The Pool. The Pool hoort bij het student hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. Het regende nog steeds buiten dus we gingen lekker binnen zitten. Wat een fijne sfeer hangt daar zeg! Ze hebben bij de The Pool geprobeerd om de relaxte sfeer die in een zwembad heerst na te bootsen in het restaurant. Daar zijn ze zeker in geslaagd, want het is een fijne plek geworden. Op het menu staan kleine (en grotere) hapjes die je kunt delen. De gerechten komen voornamelijk uit de keuken van het Midden-Oosten. En laat ik daar nou net gek op zijn! We bestelden onder andere verschillende dipjes (de baba ganoush is een aanrader!) met platbrood, lamsspiezen met paprikasaus en mini empanadas. We hebben een heerlijke middag gehad en lekker bijgekletst. Mocht je een keer in de buurt zijn is The Pool zeker een aanrader.

QuignonDinsdag ging ik shoppen met mijn moeder in Utrecht. Dinsdag was qua weer veruit de slechtste dag van de week. Na een uur hielden we het shoppen voor gezien en doken we een eetcafé in. Onze keuze viel op Quignon, een tentje waarvan ik wist dat ze goede wijn schenken. Ik bestelde een salade met kip tandoori en mijn moeder ging voor de varkenshaassaté. Het eten en de wijn was heerlijk, de bediening had er iets minder zin in. Maar ach, het was gezellig en daar ging het om. Na de lunch heb ik nog even de halve dille & kamille leeggekocht en daarna hielden we het voor gezien in het natte Utrecht. ’s Avonds had ik een softbalwedstrijd. Het was koud en nat, maar we hebben gewonnen. Een fijne afsluiter van een fijne dag.

Met koningsdag heb ik lekker niks gedaan. We hadden het gehad met de regen en de kou en we besloten lekker binnen te blijven. We hebben samen uitgebreid gekookt en daarna de hele avond aan tafel gezeten. Een hele relaxte dag. Ik vond het wel prima zo!

BorrelhapjesGelukkig begon na koningsdag eindelijk het zonnetje te schijnen. En als ik aan zon denk, popt automatisch het woord terras naar boven. De rest van de dagen was ik daar dus vaak te vinden. Inclusief hapjes en een goed glas wijn. Want dat hoort bij een terrasje in de zon. Vind ik dan. Mijn favoriete terras zit achter café de Toog in Koog aan de Zaan. Het terras is altijd zonnig en kijkt uit over de Zaan. Er staan op het menu verschillende plankjes die je kunt delen. Daar word ik erg blij van. Ik vind het leuk om kleine hapjes te bestellen die je daarna samen op kan eten. Helemaal in combinatie met een schattig flesje prosecco, die nog goed van smaak is ook!

Na het weekend vertrokken we voor vijf dagen naar Berlijn. Mocht het je ontgaan zijn dan kun je hier en hier het verslag lezen van onze fantastische citytrip!

BarbecueMijn ouders waren in dezelfde week op vakantie als wij. We kwamen vrijdag allemaal weer terug en besloten de volgende dag te gaan barbecuen. Toen we aankwamen werden we opgewacht door mijn vader met een blad vol cocktails. Stiekem hoopte ik er al op, want niemand maakt een betere “sex on the beach” dan mijn vader. Na de barbecue was het tijd voor de vuurkorf. Mijn vader en ik houden wel van een goede fik. Als mijn moeder niet kijkt stouwen we de terraskachel helemaal vol met hout en steken we hem snel aan. Mijn moeder komt er bijna altijd te laat achter. En tja.. dan is er niks meer aan te doen…

falafelZondag sloot ik het weekend samen met een vriendin af bij een zonnig Amsterdam Kookt bij het Olympisch stadion. Het was moederdag en Ajax kon kampioen worden dus was het lekker rustig (gelukkig niet te rustig) op het terrein. We aten onder andere een broodje falafel, samosa’s, maïskolven en een plateau met verschillende hapjes. Het fijnste van de middag was de wijn. Er stond een kraam waar je allerlei lekkere wijnen kon proeven en bestellen. De lekkerste wijnen vond ik de Chardonnay en de Chablis van chanson père en fils, die heb ik zelf ook weleens thuis. Lekker fris op een warme dag als deze. ’s Avonds zat ik met een verbrand hoofd in de metro. Tijd voor een koude douche en mijn bed. De vakantie was voorbij.

LinzenMaandag moest ik weer werken en de dagen daarna was ik ook druk met mijn werkweek bezig. Donderdag ging ik wederom naar The Pool. Dit keer keer was ik met mijn schoonzusje. Het was mooi weer dus we konden lekker buiten zitten. We bestelden een fles rosé (hij was lekker fris en bloemig) en verschillende hapjes. Mijn schoonzusje is allergisch voor gluten, maar dat was hier gelukkig geen probleem. Driekwart van de kaart konden we gewoon bestellen. De topper van de avond was dit keer de zwarte linzen met paddenstoelen, bearnaisesaus en een gepocheerd ei. Dit gerecht ga ik binnenkort een keer uitproberen in mijn eigen keuken. En natuurlijk ga ik hem dan met jullie delen. We hebben al borrelend de nacht ingeluid en ik heb de laatste trein naar huis gepakt. Ik moet eerlijk toegeven, ik had wel een beetje moeite met opstaan de volgende ochtend.

Nacho'sVrijdag ben ik na mijn werk lekker in het zonnetje gaan zitten. Omdat we geen tuin hebben ga ik regelmatig in mijn eentje met een boek, tijdschrift of gewoon met mijn laptop op één van de terrassen in Zaandam zitten.We wonen midden in het centrum dus er is altijd wel een zonnige plek in de buurt. Deze keer had ik een paar tijdschriften mee. Ik bestelde een glas wijn en een portie nacho’s en ik heb lekker van het zonnetje zitten genieten. Na anderhalf uur belde een vriendin dat ze ook klaar was met werken en dat ze eraan kwam. Onze mannen waren de hort op, dus we besloten een hapje te gaan eten. Na het eten vonden we het wel mooi geweest en we besloten thuis een film te gaan kijken. Het weekend was begonnen..

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *