Dagboek van een bourgondiër #7

 

Dagboek van een bourgondiërAfgelopen twee weken heb ik enorm genoten van het leven. Nu doe ik dat eigenlijk altijd al, maar deze 2 weken was het wel heel extreem. Ondanks dat mijn vakantie al voorbij was, heb ik ontzettend veel leuke dingen gedaan. De avonden en de weekenden zaten propvol met leuke etentjes, borrels en feestjes. Het is maar goed dat ik elke dag op de fiets naar mijn werk ga want anders groei ik geheid dicht. Het mooie weer hielp natuurlijk ook een beetje mee. Ik ben graag buiten, helemaal als het zonnetje schijnt. Hopen dat het weer de komende 2 weken net zo mooi blijft. Ik heb niet zoveel op de planning staan als afgelopen weken, maar wie weet komt dat nog. Vandaag post ik een extra lange editie van het dagboek van een bourgondiër. En bourgondisch dat is hij dit keer zeker!

Vrijdag stond ons jaarlijkse uitje naar de parade gepland. Even spieken wat het theaterseizoen aankomend jaar voor ons in petto heeft. Bij de parade hebben ze, naast theater, ook altijd erg lekker eten en er is zelfs een wijnbar. Bij die wijnbar hebben we overigens het slechtste kaasplankje gekregen dat ik ooit gegeten heb. Een vacuüm verpakt plankje met 3 of 4 onherkenbare stukjes kaas en verbrijzelde crackers. Tegen de tijd dat je het voor elkaar krijgt dat een stukje Munster meer naar jong belegen kaas smaakt heb je het wel heel erg bont gemaakt. We hebben de kaas en het plankje weggegooid en zijn naar een ander tentje gegaan. Er was zoveel lekkers dat we bijna niet konden kiezen. Uiteindelijk zijn we voor vis gegaan. Mijn vriendin bestelde mosselen met frietjes, ik nam een halve kreeft en we slurpten samen een bord met oesters leeg. Aan het einde van de avond begon het, zoals elk jaar, keihard te regenen. Niet erg, eerder hilarisch. We hebben het in al die jaren dat we naar de parade gaan namelijk nog nooit droog gehouden. En zo renden we, net als vorig jaar, door de regen naar de trein.

Parade

Zaterdag ging ik met mijn familie naar Dutch Valley. Omdat Spaarnwoude dichtbij Zaandam ligt konden we op de fiets. Geen parkeerproblemen, gekibbel over wie de BOB is of wachten op de trein, maar gewoon een stukje peddelen tussen de koeien. Het was mooi weer en we hebben goede optredens gezien. Vooral de Memphis Maniacs en Within Temptation waren erg goed. Ze hebben ons letterlijk omver geblazen. Ik vond het wel jammer dat er weinig lekker eten op het festival te vinden was. Eigenlijk was er alleen maar een vette hap te krijgen. Zonde, want bij andere festivals hebben ze wel vaak veel keuze. Ook het drinken was niet helemaal naar mijn smaak. Ik houd niet van bier en wijn daar begin ik niet aan op een festival (het leven is namelijk ook te kort om slechte wijn te drinken). Dus meestal bestel ik een rosébiertje of cider. Helaas schonken ze beide niet en ging ik ouderwets aan de Smirnoff Ice. Jullie begrijpen wel dat ik aan het einde van de avond stond te stuiteren. We waren ’s avonds wel lekker snel thuis ;).

Pikoteo

De week erna was het zulk mooi weer, dat ik na mijn werk lekker buiten wilde zijn. Een vriendin gaf een tijden geleden de tip om naar Pikoteo te gaan. Ik had op the taste of Amsterdam al een keer een hapje van ze gegeten en dat beviel wel. Na ons werk streken Douwe en ik neer op het terras aan het water. Wat-was-dat-een-goed-idee! De wijn was goed, het eten was goed, de bediening was goed. Alles was gewoon goed. Onze favorieten waren de ceviche van coquilles en de steaktartaar met merg. Maar de topper van de avond was de “tonijn in de wolken”. Toen de bediening aan kwam lopen met het bord zat er een glazen stolp over het gerecht. De stolp was gevuld met rook. Dat waren de wolken. Aan tafel werd de stolp weggehaald en vervloog de rook. Wat overbleef was een heerlijke gerookte tonijntartaar. Niet alleen de tonijn was toen in de wolken, wij ook. Mocht je binnenkort in Amsterdam gaan eten, dan is Pikoteo echt een aanrader!

IMG_9266Op vrijdag had ik met 2 vriendinnen afgesproken. We besloten een hapje te gaan eten bij Mowgli aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost. Mowgli is een nieuw restaurant waar ze Aziatische hapjes serveren. Dat klinkt een beetje als de Japanse sushi-all-you-can-eat restaurants, maar dat is het absoluut niet. Op de kaart vind je allerlei moderne Aziatische gerechtjes die je met je tafelgenoten kunt delen. Denk hierbij aan gerechten uit China, Japan, India en Thailand. We hebben de hele avond aan de wijn gezeten (goede wijnkaart ook!) en ik heb erg lekker gegeten. De toppers van de avond waren de peking-eend met hoisinsaus en de Thai fish cake. Ik ga hier zeker nog een keer terugkomen.

preuvenemintZaterdag gingen Douwe en ik een weekendje weg naar Maastricht. Het laatste weekend van augustus vindt daar het Preuvenemint plaats. Preuvenemint is een foodfestival waar verschillende restaurants uit Maastricht en omstreken je laten proeven van hun gerechten. Je betaalt met Preuvenelappen en bijna alles wat je bestelt is lokaal. Ik was vorig jaar met vriendinnen al een keer heen geweest en ik wist zeker dat Douwe het ook leuk zou vinden. Dat had ik goed gedacht. We hebben een fantastische dag gehad. Het was bloedheet, dus we begonnen die middag met een frisse witte wijn en een kaasplankje in de schaduw. Het was extra leuk toen we hoorden dat de wijn uit Maastricht kwam. Dat had ik totaal niet verwacht toen ik hem proefde. De wijngaard, de Apostelhoeve, ligt net buiten Maastricht. Jammer genoeg was hij op zondag gesloten voor bezoek, anders waren we even langs gereden. Goed onthouden voor volgend jaar! Als ik moet kiezen wat ik het lekkerst vond zeg ik de geplukte parelhoen met tom kha kai saus en de gerookte zalm met truffelaardappel. Maar eigenlijk was alles ontzettend lekker. Om een uur of 10 begon het keihard te hagelen. Hagelstenen zo groot als knikkers kwamen uit de lucht vallen. Wijn met ijs erin kreeg een hele nieuwe dimensie. In no-time was iedereen een tent in gevlucht, waar het feest gewoon verder ging. Wat een toporganisatie! We hadden een hotel in de straat achter het vrijthof geboekt dus we konden ’s avonds rollend naar huis. Het hotel (Boticelli) was overigens erg goed. We sliepen in een enorm hemelbed en de kamer had airco. We hebben de kamer meteen gereserveerd voor volgend jaar. Ik kan nu al niet wachten.

IMG_9300Zondag besloten we, voor we weer naar huis gingen, om eerst nog even te brunchen in de stad. Het hotel serveerde wel ontbijt, maar ik vind het leuker om de stad even in te gaan voor een hapje en een drankje. Als we in Maastricht zijn moeten we minimaal 1 keer zuurvlees gegeten hebben. Omdat we het zaterdag nergens besteld hadden (er waren zoveel andere lekkere hapjes) moest het er vandaag van komen. Gelukkig scheen de zon inmiddels weer dus we konden lekker op een terras gaan zitten. We streken neer bij Charlemagne op het onze-lieve-vrouwen-plein. Ik vind het daar altijd zo gezellig! We bestelden een Maastrichts lunchplateau waar natuurlijk het zuurvlees niet op ontbrak. Stiekem vond ik de gerookte forel het lekkerst, maar het zuurvlees kon er ook mee door. Ik heb in ieder geval weer wat dingen op mijn to-cook lijstje staan. We hebben nog even zitten borrelen en toen was het echt tijd om naar huis te gaan.

IMG_9317Er moest afgelopen week natuurlijk ook geluncht worden met vriendinnen. Toen het gister mooi weer was streken we neer op het terras van Toog. De Toog blijft mijn favoriete lunch/eetcafé in Zaanstad. Het bestellen was niet zo moeilijk. We bestelden, zoals altijd, de lunchplank. Dit keer hadden ze hier kleine broodjes kroket aan toegevoegd. Ik vond ze zo lief. En schattig. En leuk. Bijna te leuk om op te eten. Dat deden we natuurlijk wel, en zo kwamen we erachter dat ze ook nog lekker waren. We hebben tot laat in de middag in het zonnetje gezeten. Met als resultaat dat ik, degene die nooit verbrand, met een knalrode kop achter mijn computer zit. Maar het was wel gezellig. En daar gaat het om.

Aankomende weken komen er ook weer een hoop leuke dingen aan. Zo vertrek ik vrijdag naar Dalfsen voor een familie weekend (hallo wijn drinken in de hottub!) en volgende week donderdag gaan we (wéér) uit eten in Amsterdam. Waar we gaan eten weet ik nog niet. Tips zijn natuurlijk altijd welkom. Verder heb ik hele leuke gerechten op mijn kooklijstje staan en ben ik stiekem al wat dingen voor Kerst en Sinterklaas aan het uitproberen. I know, dat is best een beetje raar. Maar zo zorg ik ervoor dat er tijdens de feestdagen heel wat leuke recepten voor jullie klaar staan. En stiekem is ook gewoon heel erg leuk om alvast bezig te zijn met nieuwe dingen. Mochten er gerechten zijn die jullie graag op de blog voorbij zien komen, dan hoor ik het heel graag!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.