Dagboek van een bourgondiër #5

 

Dagboek van een bourgondiërHet is alweer een paar weken geleden dat ik de laatste versie van dagboek van een bourgondiër postte. Hoog tijd voor een nieuwe editie. De afgelopen weken stond mijn agenda namelijk bomvol met leuke dingen. Ik ben meerdere keren uit eten geweest, bezocht een foodfestival en ik mag vanaf deze week ein-de-lijk van mijn vakantie gaan genieten. Maandag gaan Douwe en ik 2,5 week wijn drinken, lekker eten en lekker relaxen in Frankrijk. We beginnen onze vakantie in Luxemburg en daarna gaan via de Elzas naar Bourgondië en we eindigen in de Languedoc. Als dat geen foodie-vakantie wordt! Geen paniek, de blog loopt gewoon door. Ik heb voor de komende 2,5 week een paar hele lekkere recepten voor jullie klaar staan. Vanavond eten we bij Bitrot Neuf aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Om alvast een beetje in de stemming te komen. Hoop ik. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het eten en vooral naar de wijnkaart. Jullie lezen het vast en zeker terug in mijn volgende dagboek… Over 2,5 week!

3 weken geleden hadden we een bomvol weekend. Alledrie de dagen gingen we uit eten en ook overdag hadden we genoeg te doen. We begonnen op vrijdag bij restaurant d’hoop op de swarte walvis op de Zaanse schans. Douwe en ik gaan daar vaker eten en het is nog nooit tegen gevallen. Dit keer was mijn schoonvader jarig en had hij het restaurant gekozen voor zijn etentje. We hebben een fijne avond gehad. Het eten was heerlijk en de wijn nog beter. De topper van de avond was de tonijn met in combinatie met couscous, radijs en bloemkool in combinatie met een heerlijke Riesling.

'd hoop op de swarte walvis

De zaterdag daarna gingen Douwe en ik uit eten bij restaurant Moon. Moon is een draaiend restaurant bovenin de Amsterdam toren. Toen ik over het restaurant las was ik meteen enthousiast en heb ik een reservering gemaakt. We moesten alleen wel nog 4 weken geduld hebben. De andere weekenden waren allemaal al volgeboekt. Daar hebben we geen spijt van gehad. Wat een leuke plek! De tafeltjes zijn naar de buitenkant gedraaid en het restaurant draait heel langzaam rond. Zo heb je elke 5 minuten een ander uitzicht over Amsterdam. Het grappige is, dat alleen de ring waar de tafeltjes op staan draait. De keuken en de bar staan gewoon stil. Je hebt dus niet alleen buiten, maar ook binnen steeds iets anders om naar te kijken. Het was wel even lachen toen ik de toiletten kwijt was. Wat bleek, ze waren gewoon tegenover ons tafeltje! Wil je een keer indruk maken op je geliefde, een date of je moeder? Dan moet je hem of haar zeker meenemen naar dit restaurant. Bij Moon serveren ze een vast menu met optioneel een wijnarrangement. Er is natuurlijk ook gewoon een wijnkaart. Je kunt het vooraf aangeven als je iets echt niet lust of een allergie hebt, daar wordt gewoon rekening mee gehouden. Het eten was heerlijk en de wijnen pasten overal goed bij. Mijn favoriet was het hoofdgerecht: rundvlees met tuinbonenpurree en een bitterbal met rendang. Een smaakbommetje! Wij hebben het dessert (dat er overigens wel erg mooi uitzag) overgeslagen en in plaats daarvan een kaasplankje genomen. We hebben een fantastische avond gehad en ik kan dit restaurant aan iedereen aanraden!

Moon

Zondag gingen we met vrienden naar het foodfestival “de culinaire verleiding” op het Hembrugterrein in Zaandam. We namen een wrap met piripiri kip en verschillende soorten flammküchen. Verder vond ik het festival niet zo bijzonder. Later op de avond begon het fris te worden en besloten we nog even naar YadaYada te gaan om cocktails de drinken. Ze hebben daar de Pornstar op de kaart staan en dat is toevallig mijn favoriet. Klinkt spannend he.. die Pornstar. Valt wel mee hoor. Het is gewoon een cocktail met passievrucht. Ook bestelden we een salade met Korean fried chicken (daar ben ik gek op!) en Vietnamese broodjes met eend (Bahn mi). Allebei gerechten om voor terug te komen. En dat gaan we na onze vakantie zeker weer een keer doen.

YadaYada

De woensdag daarop sprak ik met een vriendin af om naar happyhappyjoyjoy oost te gaan. Na Happyhappyjoyjoy west is er naast de Panama nog een vestiging geopend. We waren erg benieuwd. Het restaurant ziet er van binnen leuk uit. Een beetje alsof je in Azië op straat loopt. Mijn favoriet was de bao met peking eend, de hot & spicy shrimps en de gefrituurde roodbaars. Helemaal in combinatie met de heerlijke Viognier die ze schonken. Eigenlijk wilde ik de bao met mango ook nog proberen maar ik zat, jammer genoeg, te vol om nog iets te bestellen. Helaas heb ik van deze avond geen foto’s voor jullie. Het was buiten enorm rotweer en met het licht in het restaurant kreeg ik het niet voor elkaar om een mooi plaatje te schieten. Zelfs een filter kon de foto’s niet redden. Maarrrr.. nu heb ik wel een goede reden om heel binnenkort een keer terug te gaan.

StallenDe dinsdag daarna ging ik uit eten bij de Stallen; een nieuw restaurant in Purmerend. Één van mijn vriendinnen had me al een paar keer meegevraagd, maar iedere keer waren we net te laat met reserveren. De stallen zit gevestigd in een oude koeienstal op de koemarkt. Vandaar de naam. Het restaurant is “stoer” ingericht met veel hout en leer. Overal hangen leuke verwijzingen naar de historie van het gebouw. Ik bestelde de steak tartaar en een steak met rode wijnsaus. Mijn vriendin nam de gamba’s met curry-olie en koriander en een steak met pepersaus. Toen de steak gebracht werd zat er een grote laag bacon op. Dat had ik niet verwacht. Omdat ik allergisch ben voor varkensvlees stuurde ik het vlees weer terug naar de keuken. Daar werd de bacon van mijn steak gehaald en daarna weer op het bord gelegd. Toen ik iemand anders van de bediening hierop attendeerde en vermeldde dat ik echt allergisch ben voor varkensvlees werd er meteen een nieuwe gebakken. Het meisje dat de steak terug naar de keuken bracht had niet gezegd waarom hij terug moest, alleen dat de bacon eraf moest. Gelukkig hadden ze een open keuken in het restaurant en kon ik zien wat er gebeurde. Anders hadden ze me doodziek kunnen afvoeren. De kok kwam de steak zelf brengen met zijn welgemeende excuses. Uiteindelijk hebben we heerlijk gegeten. Vooral de rode wijnsaus was perfect. Extra leuk is dat ze een sommelier hebben rondlopen die met iedereen een praatje komt maken. Zo hebben we een leuke gesprek gehad over een kleine druif uit het Jura-gebergte. Hij vertelde er zo enthousiast over dat ik thuis meteen een wijn heb besteld om hem uit te proberen. De Stallen is een fijne plek om relaxed te eten. Lekker eten zonder al teveel poespas en heel erg betaalbaar.

ToogVerder at ik nog bij eetcafé de Toog in Koog aan de Zaan en bij Loetje in Amsterdam Oost. De Toog is één van mijn favoriete eetcafé’s je eet er voor weinig geld heel erg lekker. Dit keer at ik huisgerookte eend met 5 kruidenpoeder en lamsrack van de barbecue. Bij de Toog weten ze wel wat lekker eten is. Het is dan ook niet vreemd dat het elke avond stampvol zit. De Toog heeft ook een uitgebreide lunchkaart en serveert borrelplanken met allerlei lekkers. Je kunt er high winen, high bieren, high tea-en en sinds kort ook high ginen. Als ik op het terras aan de Zaan zit is het voor heel even vakantie.
Loetje is minder mijn ding. Douwe stond bijna te juichen toen we naar Loetje gingen, maar ik vind de keuken net iets te grof. En te veel. Ik houd ervan om allerlei verschillende dingen te eten. En bij Loetje eet je biefstuk, of zeebaars, of saté. That’s it. Wel lekker, maar ik ga dan liever ergens eten waar het iets verfijnder is. En wederom, Douwe kun je ervoor wakker maken. En soms moet je jezelf toch even opofferen!

ToogEr werd de afgelopen weken natuurlijk ook volop geluncht. Zo maakte ik met een aantal vriendinnen een paar keer de dam in Zaandam onveilig, streek ik voor de tweede keer in 1 week neer bij de Toog in Koog aan de Zaan en gingen we afgelopen woensdag lunchen bij t’Twiske paviljoen. Wat een fijne lunch in de buitenlucht zou worden, werd uiteindelijk opwarmen bij de kachel. Want jawel, het regende weer. Geen man overboord, ook met slecht weer vermaken we ons. Ik at in ieder geval de lekkerste tuna melt die ik ooit gegeten heb en dat maakte veel goed. Bij de Toog bestelden we de lunchplank met allerlei lekkers. Het lekkerste onderdelen? De Zaanse mosterdsoep en de biefstukspies. Die blijven ontzettend lekker!

Vandaag ben ik lekker aan het relaxen in een welnesscentrum met een vriendin. Dat hebben we wel verdiend na al dat hard werken. Zaterdag ga ik langzaamaan mijn spullen inpakken. Douwe gaat met 2 vrienden op stap en ik ga denk ik met een vriendin op stap. Zondag gaan we barbecuen met familie en maandagochtend rijden we richting Luxemburg. Gelukkig wordt het voor jullie volgende week prachtig weer in Nederland. Ik zal aan jullie denken als ik door de wijngaarden loop. Au revoir mes amis!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *