Dagboek van een bourgondiër #4

 

Dagboek van een bourgondiërAfgelopen weken heb ik weer heel veel leuke dingen gedaan. Zo at ik met Douwe bij Ron gastrobar oriëntal, ging ik naar taste of Amsterdam en was ik vorige week te vinden bij butcher’s heaven. Verder heb ik lekker veel gebarbecued en heb ik een aantal keer lekker zitten lunchen op het terras. Gister zijn we met de familie uit eten geweest bij de hoop op d’swarte walvis op de Zaanse schans. Douwe en ik gaan daar wel vaker eten en ook dit keer was het eten en de wijn heerlijk. Vandaag ben ik vooral aan het bijkomen van afgelopen week. Als je me vandaag zoekt, dan vind je me waarschijnlijk op de bank. Morgen gaan we een golfclinic volgen (ben benieuwd of ik er iets van bak) en ’s avonds gaan we barbecuen. Duimen jullie mee voor mooi weer?

Ron gastrobar oriëntal2 weken geleden begon mijn weekend bijzonder goed. Op vrijdag luidden Douwe en ik het weekend in bij Rons gastrobar oriëntel. Het was even rennen en vliegen direct uit ons werk, maar om half 9 konden we eindelijk aan tafel. Of eigenlijk aan de bar. Want bij Rons gastrobar kun je, net als in Azië, zomaar aan de bar geplaatst worden. Ik had dat niet verwacht en ik vond het eigenlijk ook een beetje gek. Maar na een kwartiertje was het eigenlijk wel prima zo. Lekker laid-back en vooral heel gezellig. We begonnen met een glaasje bubbels en bestelden daarna een fles witte! rioja. De rioja was net zo vol als de rode variant maar een stuk frisser. Ik vond dat hij erg goed paste bij de Aziatische gerechten die we bestelden. De kaart bestond uit 3 delen. Een dimsum gedeelte, een aantal grotere specials en verschillende kleine hapjes. Wij besloten te beginnen met dim sum en bestelden daarna steeds een aantal kleine hapjes die we deelden. Het lekkerste dimsum gerechtje vond ik de woh ngau sieuw mai. Dat is gestoomde sieuw mai (het dim sum jasje) met wagyu en merg. Toen ik het hapje proefde begonnen er op de achtergrond een engeltjes op een harp te spelen. Wat was dat lekker! Zo’n zelfde moment had ik toen ik de garnalentoast met foie gras proefde. God-de-lijk! Houd je van spannende smaken in een ontspannen ambiance, dan kan ik je dit restaurant zeker aanraden. Wij zijn rond een uur of 1 naar het station gerold om de laatste trein te halen. Het weekend was ingeluid. En goed ook!

Koreaanse kipDe volgende dag hadden we een relaxt dagje. ’s Ochtends ging ik, zoals altijd, naar de markt om verse spullen te halen om vervolgens te gaan ontbijten. ’s Middags gingen we naar de Hallen in Amsterdam. Mijn schoonzusje stond daar met haar prachtige sieradenlijn op de local goods market. Mocht je benieuwd zijn, de sieradenlijn heet Nooré. Ze importeren handgemaakte zilveren sieraden uit Iran. Prachtig zijn ze! We maakten even een praatje met de meiden en daarna zijn we met mijn zwager in de Foodhallen beland. Ik bestelde de Koreaanse kipstukjes en de donut met kip en kimchi van chicks love donuts. Ik weet niet wat die meiden met hun kip doen, maar de smaak is fantastisch. Verslavend lekker! ’s Avonds gingen we naar het huis van mijn zusje. Haar vriend was jarig en we hebben daar de hele avond en nacht in de tuin zitten borrelen. Heerlijk, die lange zomernachten!

Taste of AmsterdamHet weekend erna was de Taste of Amsterdam in het Amstelpark. Ik keek enorm uit naar dit festival. Vorig jaar hebben we een fantastische middag en avond gehad op taste en we hebben er heerlijk gegeten. Afgelopen winter ben ik bij de taste of Holland geweest in de jaarbeurs in Utrecht. Dat was toch iets minder. Het was wel leuk, maar de sfeer haalt het niet bij de editie in het Amstelpark. We hebben onwijs veel lekkere dingen gegeten en we maakten tijdens een workshop van AEG een brioche. Mijn favoriet: de langzaam gegaarde lamsnek van ‘ t Amsterdammertje. Toen we ’s avonds onze brioche op konden halen was die van mij opeens verdwenen. Iemand had gewoon mijn brioche meegenomen. Hoe dan! Ik kreeg als troost een brioche mee die ze nog over hadden. Maar die haalde het natuurlijk niet bij de brioche die ik gebakken had! Mijne was vast en zeker lekkerder. En mooier. In ieder geval het stelen waard.

Zaterdag haalde ik het in mijn hoofd om samen met een vriendin te gaan eten in Monnickendam. Mijn vriendin wist een leuk restaurant in de haven en dat wilden we graag uitproberen. Omdat Monnickendam niet te bereiken is met het OV en we allebei enorme wijnliefhebbers zijn haalden we het in ons hoofd om op de fiets te gaan. We waren alleen even vergeten dat het 24 km heen en 24 km terug was. En er stond best veel wind. De volgende dag had ik wel een beetje zere billen, maar het was het waard. We aten bij restaurant four seasons. Een Aziatisch restaurant maar dan net even anders. Je kunt er natuurlijk sushi en hoofdgerechten bestellen, maar er staan ook veel kleine hapjes op de kaart. Het is geen all you can eat restaurant (gelukkig, want daar houd ik niet zo van) en de hapjes zijn ook minder standaard dan je zou verwachten. We begonnen met een flink bord oesters en daarna bestelden we een aantal kleine hapjes. De toppers van de avond waren de kwartel met pruimensaus, gefrituurde inktvis met 5-kruidenpoeder en de tataki met uiensaus. De service was fantastisch. het restaurant bleef open totdat wij er genoeg van hadden. Dat was best laat want we stelden het terugfietsen zo lang mogelijk uit. Dan moet je ook maar niet van die lekkere wijnen op de kaart zetten. Die moesten echt allemaal geprobeerd worden. Mocht je een keer in de buurt zijn van Monnickendam, dan is dit restaurant echt een aanrader. Relaxed, lekker eten, goede wijnkaart en een fijne bediening.

Four seasons

Zondag was het nog steeds lekker weer. Om daar nog even van de genieten besloten we om te gaan barbecuen. Omdat we zelf geen tuin hebben gingen we dit keer naar mijn schoonouders. Zoals altijd, kon ik het niet laten om zelf ook wat dingen te maken. Dit keer nam ik 2 salades mee. De Mexicaanse nachosalade en een salade met aardbeien, geitenkaas en balsamico. Beide salades zijn jullie vast al een keer tegen gekomen want ik heb ze laatst online gezet. We hebben het weekend afgesloten met lekker eten, wijn en veel gezelligheid. We waren weer klaar voor een nieuwe werkweek.

Salades
Vorige week was Douwe ziek. Hij had keelontsteking en was daarbij ook flink verkouden. Heel naar om te zien. Vooral omdat hij al weken uitkeek naar het barbecuefestival butcher’s heaven. We hadden al zijn vleesliefhebbende vrienden gemobiliseerd, iedereen had al kaartjes gekocht en toen kon Douwe dus niet mee. Ik wilde eigenlijk ook thuis blijven om Florence Nightingale uit te hangen, maar Douwe stond erop dat ik er wel heen ging. Al was het alleen maar om zijn porties ook op te eten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en ik ben op pad gegaan. Het was een gezellige avond en ik heb ongelooflijk lekkere dingen geproefd. De topper van de avond was de wagyu met foie gras en truffel van het Bosch @ the waterfront. Ik hoop heel erg dat het festival volgend jaar weer wordt georganiseerd en dat Douwe dan wel mee kan.

Butcher's heaven

De rest van het weekend heb ik doorgebracht met het maken van smoothies met crushed ice en andere vitaminerijke gerechtjes die soepel door de keel glijden voor Douwe. Lekker chillen en beter worden met een dekentje op de bank en Netflix (tip: somm de fles in is een hele leuke documentaire over wijn) aan. Het weer was er ook naar! Gelukkig is Douwe na dik een week weer beter en zijn we gister voor het eerst weer samen op pad geweest. Gelukkig maar, want we hebben hele leuke dingen in de planning staan. Aankomende vrijdag gaan we eten bij Moon, in de A’DAM toren, er staat nog een wijnproeverij in de planning en over een kleine maand gaan we op vakantie. Stay tuned, ik houd jullie op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl)!

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *