Dagboek van een bourgondiër #12

 

Het is al meer dan een maand geleden dat ik een dagboek online zette. Van mijn voornemen om elke 2 weken een dagboek met jullie te delen is vrij weinig meer over. Niet omdat ik weinig meemaakte. Ik heb juist heel veel leuke dingen gedaan. Nee, ik was aan het studeren. Jazeker. STU-DE-REN. Niet mijn hobby. Ik heb vorig jaar de overstap van het middelbare onderwijs naar het MBO gemaakt. Maar daarvoor moest ik wel “even” een opleiding doen. De deadline voor het inleveren van mijn scriptie en portfolio was afgelopen woensdag, dus ik moest even buffelen. Gelukkig heb ik alle deadlines gehaald en mag ik in januari examen doen. Ein-de-lijk klaar. Heerlijk. Door al dat studeren had ik even wat minder tijd voor Savory Sweets. Maarrr.. geen paniek! Ik heb nu 2 weken vakantie. En ik heb heel veel leuke recepten in de planning staan. Er gaat weer volop gekookt, gefotografeerd en geschreven worden. Ik kijk er nu al naar uit. En hierbij beloof ik… over 2 weken komt er weer een dagboek online. Want aan etentjes en leuke dingen geen gebrek! Vervelend weer :). 

December begon met een etentje met vriendinnen. We gingen uit eten bij Baut&Dreesman in het oude pand van de V&D in de Kalverstraat. Extra leuk omdat Douwe daar vroeger bij de la Place werkte. Hij mocht alleen niet mee. Girls only vanavond :). De topper van de avond? Kalfstong met puree van knolselderij en de lekkerste saus die ik ooit geproefd heb. Aanradertje hoor!

Vrijdagmiddagborrel in de Foodhallen! Na een week hard werken is niks fijner dan met vriendinnen, lekkere hapjes en een paar glazen (of flessen…) wijn bij te kletsen.

En toen was het tijd voor sinterklaas. 2 keer maar liefst. 1 keer bij mijn zusje met mijn familie en de volgende dag kwam de familie van Douwe bij ons over de vloer. Ik kreeg een tulbandvorm, 2 kaasmessen, een flesje amandelolie, een prachtige pepermolen, het nieuwe boek van Sylvia Witteman (ik vind haar echt hilarisch) en een hele stapel Tony chocolony’s. Mijn culi-hart kan de aankomende tijd weer opgehaald worden!

De week erop vierde ik mijn verjaardag. Tijdens mijn verjaardag nodig ik meestal de hele familie uit om te komen eten. We verbouwen de woonkamer zodat er 12 mensen aan tafel passen en ik sta de hele dag in de keuken. Heerlijk vind ik dat! Het etentjes was ontzettend geslaagd. Van mijn ouders kreeg ik een prachtige armband, van Douwe zijn familie kreeg ik een dinerbon voor het restaurant Kaagman & Kortekaas en van mijn zusje en haar vriend een schilderij van een koe. De koe heeft mijn zwager zelf gemaakt. Hij is grafisch ontwerper en moet regelmatig illustraties voor kookboeken maken. De koe was oorspronkelijk bedoeld voor een koekboek, maar nu hangt hij te shinen in mijn keuken.

En toen stopte mijn oven ermee. Het moment had niet ongelukkiger kunnen zijn. Ik zat midden in de kerstrecepten voor de blog en moest daardoor mijn hele planning omgooien. Sterker nog. Mijn oven doet het nog steeds niet. De monteur komt morgen pas. 2 weken en de kerstdagen zonder oven. Hoe dan!

Douwe en ik waren 3 jaar bij elkaar en dus gingen we uit eten bij het restaurant van onze eerste date. Voor de laatste keer, want de vijfde smaak sluit vanaf 31 december zijn deuren. Toen de serveerster vroeg wat ik wilde drinken bestelde ik een glas “bubbels”. Ik bedoelde natuurlijk een glas champagne. Toen de serveerster met 2 flesjes spa rood aan kwam lopen lag ik bijna onder de tafel van het lachen. Tja.. Dat waren ook bubbels. Ik reken het goed! We hebben heerlijk gegeten. De topper van de avond? Hertenbiefstuk met rode kool, spruitjes en een fantastische saus.

En toen was het tijd om mijn verjaardag te vieren met vrienden. Bij Rijks. Want Rijks is één van onze favoriete restaurants. Ik had de reservering in Oktober al gemaakt. De week voor het etentje kreeg Rijks een Michelinster. En terecht! Als cadeautje kreeg ik een kookworkshop van niemand minder dan… JORIS BIJDENDIJK. Juist.. De chefkok van Rijks. WAAAHHH!! Nu nog even wachten tot februari. Maar wat een top-cadeau! Ik kan mijn vrienden wel blijven zoenen!

Op mijn verjaardag zelf ging ik nog een keer uit eten. Gewoon, omdat het kon. We aten bij Ron Gastrobar Paris. Het nieuwste restaurant van Ron Blauw. Het is gevestigd naast Palladium (ook zo’n fijne tent) achter het Leidseplein. Zodra je binnenkomt lijkt het net alsof je in de Montmarte bent. Wat een sfeer! Hier gaan we zeker terugkomen. De topper van de avond? De bavette! God-de-lijk.

En toen was het kerst. Nog steeds zonder oven. Dus geen warme broodjes bij het ontbijt. Boeee! Maar crackers met avocado, roomkaas en gerookte zalm zijn ook lekker. Gister hebben we gebarbecued bij mijn ouders. Mijn vader had ontzettend lekkere lamskebab gemaakt en het was supergezellig in de tuin. Overal vuurkorven en de top2000 stond buiten aan. Heerlijk.

Vanavond gaan we bij Douwe zijn ouders eten. Douwe en ik hebben als taak het voorgerecht. We maken een trio van bitterballen. We hebben zelf geitenkaasbitterballen, draadjesvleesbitterballen en tom kha kai bitterballen gemaakt. Ik ben benieuwd naar de reacties!

Geniet nog even van de laatste kerstdag en laat het vooral even weten als je iets van Savory Sweets hebt gemaamt. Vind ik leuk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *