Eendenborst met portsaus en gekarameliseerde witlof

Recept: Eendenborst met portsaus en gekarameliseerde witlof

 

Eendenborst met portsaus en gekarameliseerde witlofKen je van die mensen? Die als hun bord leeg is de saus oplikken met hun vingers. Óók in een chique restaurant. Terwijl iedereen kijkt. Schaamteloos. Zo’n persoon ben ik. Ik ben namelijk dol op sausjes. Maar dan ook écht alle sausjes. Zonder sausje vind ik een maaltijd niet compleet en als ik buiten de deur eet kan ik serieus chagerijnig worden van te weinig saus bij het eten. Yup, ik ben een sauzenvrouw. Mijn absolute topfavoriet onder de sauzen is portsaus. Een zoete saus met ontzettend veel smaak. Heerlijk in combinatie met rood vlees. Het geheim van mijn portsaus? Sjalotjes en sinaasappelschil. Deze twee ingrediënten maken de smaak van de saus extra rijk. Heerlijk in combinatie met eendenborst, gekarameliseerde witlof en rode uienchutney. Écht zo’n kerstrecept. Glaasje rode wijn erbij en je hebt een topmaaltijd. Alvast een ideetje voor volgende week?Ingrediënten eendenborst met portsaus en gekarameliseerde witlof voor 4 personen

4 eendenborsten van ongeveer 150 gram
1 keer recept rode uienchutney
Aardappeltjes om te bakken

Voor de gekarameliseerde witlof

6 stronkjes witlof
Een klontje boter
2 eetlepels suiker

Voor de portsaus

300 ml rode port
500 gram kalfsfond
2 sjalotjes
Een paar takjes tijm
1 laurierblad
Een halve sinaasappel
Een halve citroen
50 gram roomboter + 1 eetlepel om in te bakken
Peper en zout

Eendenborst met portsaus en gekarameliseerde witlof

Snijd de sjalotjes in halve ringetjes en snijd met een dunschiller plakjes van de schil van de halve sinaasappel.

Smelt een eetlepel roomboter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter tot het glazig ziet. Blus de sjalot af met rode port. Voeg de tijm, het laurierblad, de sinaasappelschil en het sap van de citroen toe aan de port. Voeg de kalfsfond toe en kook tot de heft van het vocht over is.

Snijd de roomboter voor de saus in kleine blokjes en leg het in de koelkast.

Bestrooi de eendenborst met peper en zout. Leg de eendenborst met de huidkant naar boven. Snijd het vet met een scherp mes kruislings in. Pas op dat je niet te diep snijd. Verhit een koekenpan tot hij gloeiend heet is, leg de eendenborst met de “vetkant”  naar beneden in de pan. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken. De eend is vet genoeg van zichzelf. Keer de eend na 3 minuten om. Bak de eend nog 1 of 2 minuten en haal het uit de pan. Pak de eend in met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.

Giet het portmengsel in dezelfde koekenpan als waar je de eend in hebt gebakken. Schraap de aanbaksels los en laat de saus 5 minuten pruttelen. Giet de saus door een zeef. De inhoud van de zeef kun je weggooien. Haal de boter uit de koelkast en roer het met een snelle beweging door de saus om hem te binden.

Snijd de witlof in de lengte doormidden of in vieren. Smelt de roomboter in de koekenpan. Strooi de suiker in de pan en roer door de boter. Leg de witlof in de pan en bak tot het zacht en licht gekarameliseerd is.

Snijd de eendenborst in plakjes. Leg de plakjes eendenborst dakpansgewijs op een mooi bordje. Leg de witlof, rode uienchutney en eventueel de geroosterde aardappels op het bord. Giet een eetlepel portsaus over de eendenborst en serveer de rest van de saus in kannetje of schaaltje erbij.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.