Ovenschotel met witlofrolletjes en mosterdpuree

Recept: Witlofrolletjes uit de oven met mosterdpuree

 

Witlofrolletjes uit de oven met mosterdpureeEr wordt bij ons thuis zelden Hollandse pot gekookt. We houden allebei niet zo van gekookte aardappelen en maken ze dus ook niet zo vaak klaar. Daar moest maar eens keer verandering in komen. Ik ben namelijk van mening dat alles lekker kan zijn, mits het op de goede manier is klaargemaakt. En met dat in mijn achterhoofd ging ik aan de slag met aardappels en witlof. Ik combineerde de twee ingrediënten die we normaal nooit eten (en ook eigenlijk niet zo lekker vinden) in een ovenschotel. De witlof omwikkelde ik met kaas en beenham en de aardappelpuree maakte ik aan met Zaanse mosterd (die blijft het allerlekkerst!) en gerookte spekjes. Het resultaat: een ontzettend lekkere ovenschotel die uitstekend smaakt als het buiten stormt. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Douwe schepte zelfs 2 keer op. En dat is een unicum voor een gerecht waar aardappel in verwerkt zitten. Een echt Hollands AVG’tje, maar dan in een ovenschotel. De witlofrolletjes uit de oven met mosterdpuree zijn lekker, makkelijk om te maken en klaar in een handomdraai. Ideaal op een doordeweekse dag als vandaag. 



Ingrediënten witlofrolletjes uit de oven met mosterdpuree voor 4 personen

5 of 6 grote kruimige aardappels
150 ml melk
3 stronken witlof
1 middelgrote ui
125 gram gerookte spekreepjes
6 plakjes (been)ham
6 grote of 18 kleine plakjes kaas
2 eetlepels Zaanse mosterd
Een handje geraspte kaas
Een snuf nootmuskaat
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Witlofrolletjes uit de oven met mosterdpuree

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en zet de apart.

Bak de gerookte spekreepjes in eigen vet tot ze knapperig zijn.

Versnipper de ui. Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de ui bij de boter en fruit tot de ui glazig ziet. Haal de pan van het vuur. Doe de aardappels, de uitgebakken spekreepjes, de mosterd en de melk bij de ui en stamp tot een romige aardappelpuree. Maak af met een snuf nootmuskaat en peper uit de molen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de onderkant van de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de witlof in de lengte doormidden. Omwikkel elk half stronkje met plakjes kaas en ham.

Schep de mosterdpuree in de ovenschaal. Leg de witlofrolletjes in de mosterdpuree en bestrooi met geraspte kaas. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de witlofrolletjes in 30 minuten gaar.

Hak de peterselie fijn. Bestrooi de witlofrolletjes uit de oven met mosterdpuree met peterselie en een beetje peper uit de molen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *