Ovenschotel met bloemkool en kaassaus

Recept: Ovenschotel met bloemkool en kaassaus

 

Ovenschotel met bloemkool en kaassausEr staat hier zelden Hollandse pot op tafel. En dat terwijl we het vroeger thuis bijna elke dag aten. Ik vind het gewoon niet zo spannend denk ik. En, o ja. Douwe en ik houden ook allebei niet zo van gekookte aardappels. Misschien heeft dat er ook iets mee te maken. In deze ovenschotel met bloemkool en kaas heb je daar (gelukkig) geen last van. Doordat je de aardappelschijfjes op de bovenkant van de ovenschotel met een kaassausje gratineert (chique woord voor “er een korstje op bakken”) worden ze lekker knapperig. Je kunt de aardappelschijfjes natuurlijk zelf maken van een paar (ik zou er 5 nemen) aardappels, maar ik vond het veel makkelijker om ze kant-en-klaar te kopen. Want ook ik heb niet altijd zin om aardappels te schillen. Sterker nog, ik heb er vaak niet eens de tijd voor. De ovenschotel met bloemkool en kaas is makkelijk om te maken en hoeft na een kleine voorbereidingstijd alleen nog maar de oven in. Je kunt de ovenschotel ook van tevoren klaarmaken en later pas in de oven schuiven. Fijn op doordeweekse dagen met weinig tijd.Ingrediënten ovenschotel met bloemkool en kaas voor 4 personen

1/2 bloemkool
500 gram aardappelschijfjes
300 gram gehakt
1 middelgrote ui
25 gram roomboter + extra om in te bakken
25 gram bloem
300 ml melk
100 gram geraspte kaas + extra om mee te bestrooien
2 eetlepels mosterd
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Ovenschotel met bloemkool en kaassaus

Snijd de bloemkool in roosjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de bloemkool in 5 minuten beetgaar.

Versnipper de ui en pers de teen knoflook. Smelt een beetje boter in een koekenpan. Doe de ui en de knoflook in de pan en bak tot het glazig ziet. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is.

Smelt de boter in een pan. Doe de bloem bij de boter en roer door elkaar tot er een zanderige massa ontstaat. Dit heet een roux. Giet een scheutje melk in de pan en roer tot het door de roux is opgenomen. Herhaal tot alle melk op is. Als goed is ontstaat er een gebonden saus.

Roer de geraspte kaas, een handje fijngehakte peterselie en de mosterd door de saus. Maak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep het gehakt in de ovenschaal. Leg de bloemkoolroosjes er bovenop en beleg met aardappelschijfjes. Giet de kaassaus over de aardappelschijfjes en bloemkool heen.

Bak de ovenschotel met bloemkool in 30 minuten gaar. Zet, voor extra knapperigheid aan de bovenkant, de oven de laatste 5 minuten even op grillstand.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.