Recept: Ovenschotel met bloemkool en kaas

 

Ovenschotel met bloemkool en kaasEr staat hier niet zo vaak Hollandse pot op tafel. En dat terwijl we het vroeger thuis bijna elke dag aten. Ik vind het gewoon niet zo spannend denk ik. En, o ja. Douwe en ik houden ook allebei niet zo van gekookte aardappels. Misschien heeft dat er ook iets mee te maken. In deze ovenschotel met bloemkool en kaas heb je daar geen last van. Doordat je de aardappelschijfjes op de bovenkant van de ovenschotel met kaas gratineert (chique woord voor “er een korstje op bakken”) worden ze lekker knapperig. Je kunt de aardappelschijfjes natuurlijk zelf maken van een paar (ik zou er 5 nemen) aardappels, maar ik vond het veel makkelijker om ze kant-en-klaar te kopen. Want ook ik heb niet altijd zin om uren in de keuken te staan. Sterker nog, ik heb er vaak niet eens de tijd voor. De ovenschotel met bloemkool en kaas is makkelijk om te maken en hoeft na een kleine voorbereidingstijd alleen nog maar de oven in. Je kunt de ovenschotel ook van tevoren klaarmaken en later pas in de oven schuiven. Fijn op doordeweekse dagen met weinig tijd. Ingrediënten ovenschotel met bloemkool en kaas voor 4 personen

1/2 bloemkool
500 gram aardappelschijfjes
25 gram boter
25 gram bloem
300 ml melk
100 gram geraspte kaas + extra om mee te bestrooien
100 gram ham- of kipreepjes
2 eetlepels mosterd
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Snijd de bloemkool in roosjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de bloemkool in 5 minuten beetgaar.

Hak de peterselie fijn. Smelt de boter in een pan. Doe de bloem bij de boter en roer door elkaar tot er een zanderige massa ontstaat. Dit heet een roux. Giet een scheutje melk in de pan en roer tot het door de roux is opgenomen. Herhaal tot alle melk op is. Als goed is ontstaat er een gebonden saus. Roer de kaas, een handje peterselie, de mosterd en de ham- of kipreepjes door de saus. Maak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bloemkoolroosjes onderin de ovenschaal. Giet de kaassaus over de bloemkool heen. Leg de aardappelschijfjes op de ovenschotel met bloemkool en kaas. Bestrooi de aardappelschijfjes met geraspte kaas en schuif de ovenschaal in de oven. Bak de ovenschotel met bloemkool in 30 minuten gaar. Zet, voor extra knapperigheid aan de bovenkant, de oven de laatste 5 minuten op grillstand.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *