Recept: Kip Hawaii met peultjes en paprika

 

Kip Hawaii met peultjes en paprikaEigenlijk is het not done om een gerecht met ananas de naam Hawaii te geven. In Italië heeft nog nooit iemand gehoord van de pizza Hawaii en de president van Ijland wilt hem het liefst verbieden. Het enige Hawaiiaans aan een gerecht met ananas is het feit dat Hawaii het eerste land was dat ananas begon te exporteren. Tegenwoordig gebeurt er vrij weinig op ananasgebied en moeten ze het meer hebben van toerisme. Maar de naam Hawaii, die blijft. En eigenlijk kan me dat ook niet zoveel schelen. Want lekker dat het is! Wie is er niet groot geworden met dit gerecht? Ik denk dat bijna iedereen de zoetzure saus (uit een pot) met kip en rijst vroeger een keer heeft gegeten. Ik maakte een versie met lekker veel groente. Zo wordt het gerecht zelfs een beetje gezond. De kip Hawaii met peultjes en paprika is lekker met witte- of zilvervliesrijst. Je kunt hem eventueel ’s middags al maken en later weer opwarmen. Wacht dan wel even met het toevoegen van de ananas en taugé. De structuur is het lekkerst als je die op het laatste moment toevoegt. Een fijn gerecht voor op doordeweekse (en andere drukke) dagen.
Ingrediënten kip Hawaii met peultjes en paprika voor 4 personen

400 gram kippendijen of kipfilet
200 gram peultjes of sugarsnaps
500 gram ananas in blik (op siroop)
1 zoete puntpaprika
1 middelgrote ui
Een handje taugé
Olie om in te bakken
Peper en zout

Voor de saus

2 tenen knoflook
2 theelepels geraspte gember
2 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel gembersiroop (kan eventueel vervangen worden door 1 extra eetlepel basterdsuiker)
1 eetlepel basterdsuiker
2 eetlepels witte wijnazijn
1 theelepel maïzena
Het vocht van de ananas
Olie om in te bakken
Peper en zout

Snijd de kip in blokjes en de ui in halve ringen. Snijd de paprika in stukjes en verwijder de kontjes van de peultjes.

Verhit een beetje olie in een braad- of koekenpan. Doe de uienringen in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de kip bij de uien en bak tot de kip rondom dichtgeschroeid is. Voeg de paprika, de peultjes en een beetje peper en zout toe. Bak tot de kip lichtbruin ziet.

Pers de teentjes knoflook. Verhit een beetje olie in een andere pan. Fruit de knoflook en de gember tot het begint te geuren. Voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree even mee om te ontzuren. Voeg de sojasaus, de azijn, de gembersiroop, de basterdsuiker, het vocht van de ananas en een beetje peper en zout toe. Roer de ingrediënten door elkaar.

Snijd de ananas in stukjes. Meng de maïzena met 2 eetlepels warm water. Roer de maïzena door de saus. Als het goed is wordt de saus nu iets dikker. Roer de saus door de kip. Voeg de ananas en een handje taugé toe. Laat een paar minuten pruttelen.

Serveer de kip hawaii met peultjes en paprika in combinatie met witte- of zilvervliesrijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Kip Hawaii met peultjes en paprika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *