|
Vandaag post ik een lekker éénpansgerecht met een oer-Hollands ingrediënt. De sperzienboon. Afgelopen week kreeg ik een grote zak van de buurvrouw. Ze had zich vergist met de hoeveelheid die ze nodig had toen ze op de markt stond en had er veel te veel gekocht. Zonde om weg te gooien, dus gaf ze de boontjes aan mij. Daar wist ik natuurlijk wel raad mee want ik ben dol op sperziebonen. Ik maakte er deze jagerboontjes met spek en uien van. Ik voegde gerookte spekreepjes, sjalotjes, champignons en tijm toe. Om het lekker herfstig te maken. Een makkelijk gerecht dat binnen een half uur op tafel staat. Én, het grootste voordeel, je houdt er weinig afwas aan over. Want zoals het woord al zegt. Je gebruikt maar één pan. Oké oké.. En een snijplank, een mes en een spatel. En misschien ook een lepel om te proeven. Maar verder heb je niks extra’s nodig. Fijn hé. Omdat de boontjes worden gekookt in een rokerige jagersaus krijgen ze een extra rijke smaak. Serveer de boontjes met aardappelpuree of aardappeltjes uit de oven en je maaltijd is compleet. Ook lekker met een malse biefstuk, een stukje varkenshaas varkenshaas of een knapperige schnitzel. Wedden dat je hier blij van wordt!
Ingrediënten jagerboontjes met spek en uien voor 4 personen
400 gram sperziebonen
250 gram (kastanje)champignons
175 gram gerookte spekreepjes
250 ml rode wijn
100 ml runderbouillon
2 sjalotten
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
Een paar takjes tijm
Een paar takjes peterselie
Een flinke klont roomboter
Peper en zout
Versnipper de sjalotten en snijd de champignons in plakjes.
Verhit een hapjespan. Je hoeft geen boter of olie te gebruiken. Doe de spekreepjes in de steelpan en bak tot ze bruin beginnen te worden. Schep de spekreepjes uit de pan en zet apart.
Smelt de boter in dezelfde steelpan en schraap de aanbaksels los. Doe de sjalot bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Voeg de champignons toe en bak tot ze bruin beginnen te worden. Doe de spekreepjes, de tijm, de tomatenpuree, de bloem en een beetje peper in de pan en roer door elkaar. Laat de inhoud van de pan een paar minuten bakken zodat de bloem gaar kan worden.
Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn. Zet het vuur laag en roer de runderbouillon door de saus. Laat de saus zachtjes pruttelen zodat hij iets dikker wordt. Roer de saus regelmatig door.
Voeg de sperziebonen toe en roer alles door elkaar. Doe de deksel op de pan en kook de boontjes in 15 tot 20 minuten gaar.
Hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de jagerboontjes met spek en uien en maak af met peper uit de molen.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).
Vanavond dit recept gemaakt en het smaakte ons voortreffelijk. Ik heb alles gehalveerd daar wij maar samen zijn.
Lekker, maar voor ons te zout. Bouillon vlg x weglaten en wellicht minder spekjes.
Of geen zout.
30 okt. 2018 gemaakt. Heerlijk. Volgende keer wel eerst de boontjes voorkomen, want ze worden anders slecht haar.
Zojuist gegeten, alles op! Heb er op laatst wat bruine suiker aan toegevoegd, echt heerlijk! Dit maak ik vaker
Iets meer bouillon gebruiken en dan de laatste 10 minuten voorgekookte krieltjes erbij. Lekker eenpansgerecht!
Potverdikkemie de peterselie stond niet in het boodschappenlijstje..
Nouja, dan maar zonder
Ah sorry, ik heb het aangepast.
Ziet er erg lekker uit, wil het graag proberen. Maar heb je nog een alternatief voor de rode wijn? Ivm kleine kinderen thuis
Heerlijk! Lekker met wat aardappeltjes, wel eerst de boontjes wat voorkoken anders duurt het erg lang voor ze gaar zijn!
Kan het ook zonder champions.
Tuurlijk!
Het lijkt me een heerlijk gerecht. Maar door de aardappelen en de bloem is het niet koolhydraatarm. Ik denk dat je er helemaal geen saus en aardappelen bij nodig hebt. Ik ga het dus zonder laatst genoemde maken.
Erg lekker!
Vandaag gemaakt, ruikt super en het smaakt nog beter.
Dit komt vaker op de menulijst.
Ook lekker met rijst ipv aardappelen?
Goedemorgen lieve mensen. Wat een heerlijk oer
Hollands jagers boontjes recept. Ga ik zeker deze week maken. Ik vind persoonlijk de oer Hollandse recepten het lekkers.
Vriendelijke groetjes Cor
Een ernstig lekker bijgerecht !
Halveren van de ingrediënten zorgt voor een disbalans. Een/twee theelepels tomatenpuree is voldoende. Spekjes vervangen door blokjes kipfilet en runderbouillon vervangen door groentebouillon. Dat maakt het geheel veel minder zout en komt de smaak van boontjes ten goede.
ik hwb dit vanavond gemaakt(zonder wijn) en ik kan niet anders zeggen… heerlijk deze maken we vaker