Recept: Boeuf stroganoff

 

Boeuf stroganoffYesss, boeuff stroganoff is één van mijn lievelingsgerechten. Ik ben sowieso een vleeseter. Helemaal als het biefstuk of kip betreft. Boeuff stroganoff is vernoemd naar een Russische graaf. Hij heette Aleksandr Sergejevitsj en kwam uit het geslacht, hoe kwamen ze toch op de naam, Stroganoff. Er gaan verschillende verhalen rond over het onstaan van het gerecht. Elk verhaal is verschillend, maar ze komen wel allemaal bij Akeksandr uit. Welke waar is? We komen er waarschijnlijk nooit achter. Is dat erg? Neuh. Lekker is het in ieder geval wel. En makkelijk om te maken. Kijk, daar houden we van. De originele boeuf stroganoff wordt afgeblust met wodka of wijn. Ik koos voor wodka (het blijft een recept uit Rusland), maar als er mensen mee-eten die liever geen alcohol binnen krijgen kun je deze ook gewoon weglaten. Is de alcohol geen probleem? Zet dan voordat je de zure room toevoegt de fik in de wodka. Staat cool en door de biefstuk kort te flamberen krijgt hij extra smaak. En flamberen is natuurlijk ook gewoon leuk. Let your inner pyromaan shine!



Ingrediënten boeuf stroganoff voor 4 personen

600 gram ossenhaas of kogelbiefstuk op kamertemperatuur
400 gram kastanjechampignons
2 rode puntpaprika’s
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels sambal badjak
2 eetlepels ketjap manis
3 takjes peterselie
250 ml zure room
1 citroen
Een klein scheutje wodka (deze kun je weglaten als er kinderen mee-eten)
Peper en zout

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en de paprika in dunne reepjes.

Snijd de biefstuk in platte stukjes van 2 bij 2 cm. Rasp de schil van de citroen. Meng de citroenrasp met het paprikapoeder en een beetje peper en zout. Meng het citroenmengsel met de biefstuk.

Smelt de roomboter in een koekenpan. Doe de ui en de knoflook bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Doe champignons en de paprika in de pan en laat bakken tot de champignons bruin beginnen te zien. Doe de biefstuk in de pan, de sambal en de ketjap in de pan. Roer alles door elkaar en blus af met de wodka. Je kunt de boeuf stroganoff eventueel flamberen door de wodka even aan te steken. Laat niet langer dan 2 of 3 minuten bakken. De biefstuk moet rosé van binnen zijn.

Hak de peterselie fijn. Doe de zure room en peterselie in de pan en roer alles door elkaar. Proef of de boeuf stroganoff op smaak is. Serveer direct in combinatie met rijst, pasta of brood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *