Boeuf bourguignon

Recept: Boeuf bourguignon

 

Boeuf bourguignonIk kan zo blij worden van een dampend bord boeuf bourguignon. Afgelopen week moest ik tot 4 keer toe door de regen fietsen. Zeiknat en verkleumd kwam ik thuis. Snel onder de douche en mijn joggingbroek aan. Gelukkig had ik de dag ervoor een pan met boeuf bourguignon klaargemaak. Ik hoefde het alleen nog even op te warmen. Toen de Franse stoofpot eenmaal voor mijn neus stond, ging het al een stuk beter. Lekker dopen met vers brood, glaasje wijn ernaast en mijn avond was weer goed. Boeuf bourguignon betekent letterlijk: rundvlees klaargemaakt in wijn uit de bourgogne. De Bourgogne is een belangrijke wijngebied in Frankrijk. Dat hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. In eerste instantie werd boeuf bourguignon vooral gegeten door boeren. De boeren maakten door langzaam stoven in rode wijn zelfs het taaiste vlees zacht. Zo hadden ze, ook in slechtere tijden, toch een mals stukje vlees. Ik ben de boeren uit Frankrijk eeuwig dankbaar. Zij weten wel wat lekker eten is. Het is niet moeilijk om een goede boeuf bourguignon te maken, je hebt alleen even tijd nodig. Je kunt het beste een dag van tevoren beginnen. Want als je de boeuf een nachtje laat staan is hij nog lekkerder. Ik word er in ieder geval heel blij van. En jullie ook, dat weet ik zeker!
Ingrediënten boeuf bourguignon voor 4 personen

750 gram sukadelappen (op kamertemperatuur)
125 gram gerookte spekjes
1 grote winterpeen
2 stengels bleekselderij
250 gram kastanje champignons
100 gram gemengde paddenstoelen
300 ml rode wijn uit de Bourgogne
300 ml runderbouillon
70 gram tomatenpuree
50 gram roomboter
Een handje bloem
2 teentjes knoflook
3 laurierblaadjes
1 rode ui
Een paar takjes tijm
Peper en zout

Boeuf bourguignon

Zet een braadpan op het vuur. Bak de spekjes in hun eigen vet krokant. Schep de spekjes uit de pan, maar laat het spekvet in de pan zitten.

Snijd de sukadelappen in stukken. Bestrooi het vlees met peper en zout. Doe de bloem in een diep bord en leg de blokjes rundvlees erin. Bedek het vlees aan alle kanten met de bloem.

Snijd de winterpeen en de bleekselderij in plakjes en de rode ui in halve ringen. Pers de teentjes knoflook. Smelt de helft van de boter in het spekvet in de braadpan. Doe de knoflook en de rode ui in de pan en bak tot het glazig ziet. Doe de blokjes sukade bij de ui en bak tot alle kanten lichtbruin zien. Voeg de tomatenpuree, winterpeen en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee.

Blus de inhoud van de pan met rode wijn. Voeg de runderbouillon, laurier en tijm toe. Breng de inhoud van de pan zachtjes aan de kook. Laat de boeuf bourguignon stoven tot het vlees uit elkaar valt. Dit duurde bij mij ruim 4 uur.

Smelt de andere helft van de boter in een koekenpan. Snijd de champignons doormidden en hak de andere paddenstoelen in grove stukken. Doe de champignons en paddenstoelen in de pan en bak rondom bruin. Doe de paddenstoelen en de spekjes bij de boeuf bourguignon en laat nog een kwartiertje stoven.

Haal de laurierblaadjes uit de pan en maak af met peper en zout.

Serveer de boeuf bourguignon met vers brood en roomboter of gebakken aardappels.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.