Recept: Zuid-Afrikaanse boboti

 

bobotiIk ben de afgelopen weken helemaal into de ovenschotels. Het is erg druk op mijn werk en daardoor heb ik geen tijd om elke avond uitgebreid te koken. Oké… vorige week, toen ik de boboti maakte, had ik geen tijd om uitgebreid te koken. Want momenteel zit ik in Portugal. Als jullie dit lezen sta ik waarschijnlijk op een surfboard in de Atlantische oceaan. Sorry no sorry. Het fijne van ovenschotels is dat je ze vaak van tevoren kunt bereiden, je kunt er zoveel groente in stoppen als je wilt en daarbij zijn ze vaak ontzettend lekker. Zo ook deze Zuid-Afrikaanse boboti. De basis van deze ovenschotel is fruit. Door gebruik van appel en jam is het gerecht lekker zoet. Je zult dan ook niet verbaasd zijn dat vooral kinderen deze schotel erg lekker vinden. Schrik niet van de ingrediëntenlijst; het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. Zo niet, een tripje naar de toko doet wonderen. Ook voor de masala kerrie (masala kerrie is de kerrie die je ook in de roti met kip gebruikt) kun je terecht bij de toko. Al zag ik het laatst ook bij de Ab XL liggen ( bij de Surinaamse producenten). De boboti is een lekker maaltje voor op doordeweekse dagen. Betrek de kinderen bij het koken en proeven van het gerecht en je hebt een nieuwe favoriet in huis!

Ingrediënten boboti voor 4 personen

300 gram rundergehakt
sperziebonen
1 ui
2 tenen knoflook
1 appel
2 volle (met een kopje erop) eetlepels rozijnen
1 eetlepel tamarindepasta
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels masala kerriepoeder
1 eetlepel worcestershiresaus
1 eetlepel witte wijn azijn
1 eetlepel donkere basterdsuiker
2 eetlepels tomatenpuree
3 laurierbladeren
2 eetlepels abrikozen-, perzik- of perenjam
2 eieren
200 ml melk + extra om het brood in te wellen
2 witte boterhammen
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

Leg de boterhammen in een diep bord en overgiet met melk. Zet het bord apart. Laat de boterhammen wellen.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd de appel in kleine blokjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot het glazig ziet. Doe de masala, het gemberpoeder, de tamarindepasta, de basterdsuiker en een beetje peper en zout bij de ui en knoflook. Roer alles door elkaar en bak tot het begint te geuren.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de tomatenpuree, jam, worcestershiresaus, witte wijn azijn en rozijnen toe. Roer alles door elkaar en laat een paar minuten pruttelen. Voeg het gehakt toe bak tot het rul is. Knijp het brood uit en voeg samen met de appel en sperziebonen aan de rest toe.

Meng de melk met de eieren. Doe de inhoud van de koekenpan in een ovenschaal. Giet het melkmengsel over de inhoud van ovenschaal. Steek 3 laurierblaadjes in de ovenschotel en schuif hem in de oven. Bak de boboti in 45 minuten gaar. Serveer de boboti met rijst of brood om mee te dippen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *