Recept: Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjes

 

Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjesVandaag post ik een oer-Hollands gerecht met een verassende twist. Een stamppot rauwe andijvie, maar dan met groene curry en pittige kipballetjes. Ik at deze combinatie bij Balls & Glory in Leuven. Bij Balls & Glory kun je handgemaakte gehaktballen bestellen in allerlei smaken. Je kunt kiezen uit een vegetarische bal, eentje van varkensvlees en één met kip. Bij elke uitvoering kun je kiezen voor een andere vulling. Denk dan bijvoorbeeld aan truffel, champignons en sjalotjes. Of dragon, venkel en Hollandse garnaaltjes. Ik bestelde een bal van kip met een heerlijke vulling met citroengras. Bij de bal kon ik kiezen voor een salade of “stoemp” zoals ze dat in belgië noemen. Ik koos voor de stoemp met groene currysaus. Wat een topcombi was dat! Helaas zit Balls & Glory niet in Nederland, want dan was ik vaste klant geweest. Zo’n lekker balletje lust ik elke week wel een keer. Nu moest ik zelf aan de slag gaan. Ik mengde het gehakt met gehakte citroengras (die kocht ik in een potje van Go-Tan bij de Appie), gember, koriander en kokossnippers en braadde ze zachtjes aan. Daarna maakte ik de stamppot rauwe andijvie op smaak met groene currypasta en vissaus (kun je bij de grotere supermakrten of bij de toko kopen). Het resultaat? Een verassend lekkere stamppotje met heerlijke balletjes. Dit is een blijvertje!




Ingrediënten Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjes voor 4 personen

Voor de stamppot

1 kilo kruimige aardappelen
400 gram gesneden andijvie
250 ml volle melk
125 gram gerookte spekreepjes
1 eetlepel vissaus
3 eetlepels groene curry
Een klontje roomboter
Peper en zout

Voor de kipballetjes

500 gram kipgehakt
1 ei
1 chilipeper
1 theelepel gehakte citroengras of 1/2 theelepel gemalen citroengras
1 theelepel geraspte gember
2 eetlepels geraspte kokos
100 gram panko
Een bosje koriander
Peper en zout
Een scheutje olie om in te bakken

Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjes

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en zet apart.

Bak de gerookte spekreepjes, zonder boter of olie, tot ze bruin en krokant zijn.

Versnipper de ui. Smelt een klontje roomboter in dezelfde pan. Doe de ui in de pan en fruit het glazig ziet. Doe de aardappels en de melk in de pan en stamp tot de aardappels fijn zijn. Doe de gesneden andijvie, de groene currypasta, de vissaus en de spekblokjes bij de aardappelpuree en roer alles door elkaar. Maak af met peper en zout.

Snijd de chilipeper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Houd je van (heel) pittig? Laat dan de zaadlijsten en de pitjes zitten. Doe het kipgehakt, de chilipeper, de koriander, de geraspte kokos, de gember, de citroengras, het ei, de panko en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten door elkaar. Is het gehakt te nat? Voeg dan meer panko toe. Het gehaktmengsel in balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Verhit de olie in een braadpan. Leg de balletjes in de pan en braad tot de buitenkant bruin ziet. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Braad de balletjes in een kwartiertje gaar.

Serveer de Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjes direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Aziatische stamppot rauwe andijvie met pittige kipballetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *