Recept: Yakitori met teriyakisaus

 

Yakitori met teriyakisausYakitori zijn Japanse spiesjes met kip van de grill of barbecue. Yaki betekent roosteren en tori betekent gevogelte. Geroosterd gevogelte dus. Je kent deze kipstokjes vast wel van de (all you can eat) sushi-restaurants waar ze meestal op de kaart staan. Ik vroeg me al een tijdje af hoe ze de yakitori met teriyakisaus zo sappig kregen. Toen ik op onderzoek uit ging kwam ik erachter dat dit te maken heeft met het bedruipen en lakken met marinade tijdens het grillen. Normaal marineer je saté altijd van tevoren en gril je ze daarna gaar. Nu marineer je de stokjes zowel voor als tijdens het garen. Hierdoor wordt de yakitori mooi glimmend en lekker sappig. Heerlijk als hapje bij de borrel of op de barbecue.Ingrediënten voor 12 stokjes yakitori met teriyakisaus

350 gram kippendijen
150 ml sojasaus
80 gram suiker
2 teentjes knoflook
Een scheutje sake of sherry
Een eetlepel bloem
Peper en zout

Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Rijg de stukjes kippendij aan een satéprikker. Maak de teriyakisaus. Doe de sojasaus, suiker, knoflook, bloem en sherry in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op laag vuur en breng de saus zachtjes aan de kook. Kook de teriyakisaus in tot hij dikker wordt. Voeg, indien nodig, meer bloem toe. Haal de pan van het vuur als de teriyakisaus de gewenste dikte heeft.

Leg de stokjes met kippendij in een schaal. Giet de teriyakisaus over de kip. Zorg dat alle kip onder de marinade zit. Laat de kip een half uurtje marineren in de koelkast. Verhit de gril of grillpan. Gril de yakitori met teriyakisaus aan alle kanten gaar. Smeer steeds na omdraaien de bovenkant van de kipstokjes in met saus. De yakitori wordt hierdoor aan alle kanten mooi glimmend en sappig.

De yakitori met teriyakisaus is een lekker vleesgerechtje voor op de gril of barbecue. Lekker als hapje bij een borrel of met rijst en een salade als diner.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *