Teriyakiballetjes met spek

Recept: Teriyakiballetjes met spek

 

Teriyakiballetjes met spekGoedemorgen lieve mensen! Zijn jullie lekker aan het koken vandaag? Ik hoef maar 1 keer te vlammen dit jaar. Nou ja.. ik hoef eigenlijk maar een beetje te vlammen. Ik ben vandaag alleen verantwoordelijk voor het tussengerecht (op de huid gebakken zeebaars met kokkels en een heerlijk schuimsausje met witte wijn) en morgen hoef ik helemaal niks te doen. Ook weleens lekker. . Omdat we vandaag toch allemaal in de keuken staan en qua kerstdiner wel rond zijn ben ik stiekem alvast begonnen met het delen van hapjes voor oud & nieuw. Dat is ook belangrijk! Deze teriyakiballetjes met spek lijken een beetje op de good old moink balls. Je maakt ze ook eigenlijk hetzelfde. Je gebruikt alleen iets andere ingrediënten in het gehakt en de barbecuesaus wordt vervangen door teriyakisaus. In het recept maak ik trouwens zelf de teriyakisaus, maar je kunt ook een kant-en-klare versie gebruiken. Het blijft tenslotte vakantie he. Fijne kerst allemaal, en zet hem op met koken! Als jullie mij zoeken… ik lig op de bank de top2000 te kijken!
Ingrediënten voor 20 teriyakiballetjes met spek

Voor de gehaktballetjes

500 gram half-om-halfgehakt
2 tenen knoflook
2 theelepels geraspte gember
3 lente-uitjes
1 eetlepel sesamolie
1 middelgroot ei
100 gram panko
20 plakjes ontbijtspek
Peper en zout

Voor de teriyakisaus

2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels honing
2 eetlepels mirin
2 eetlepels sake
1 theelepel geraspte gember
Peper en zout

Om te garneren

Sesamzaad
Gefrituurde uitjes
Ringetjes lente-ui

Teriyakiballetjes met spek

Versnipper het witte gedeelte van de lente-ui. Bewaar het groene gedeelte om mee te garneren.

Doe het gehakt, de gember, de versnipperde lente-ui, de knoflook, de sesamolie, het ei, de panko en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten goed door elkaar.

Draai het gehakt in 20 balletjes. Omwikkel de balletjes met spek en zet ze een kwartiertje in de koelkast om op te stijven.

Doe de ingrediënten voor de teriyakisaus bij elkaar in een steelpan. Breng de teriyakisaus aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de teriyakisaus 10 minuten pruttelen zodat de saus dikker wordt.

Verhit een scheutje olie in een hapjes- of koekenpan. Leg de balletjes in de olie en schroei aan alle kanten dicht. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag laat de balletjes een kwartiertje sudderen.

Giet de teriyakisaus over de balletjes. Zorg dat elk balletje bedekt is met saus. Doe de deksel weer op de pan en laat de balletjes nog een kwartier sudderen. Giet af en toe de saus over de balletjes.

Bestrooi de teriyakiballetjes met spek met ringetjes lente-ui, sesamzaadjes en gefrituurde uitjes en serveer direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *