Recept: Patatas bravas met alïoli en chorizo

 

Patatas bravas met alïoli en chorizoTerwijl ik dit aan het typen ben zit ik in een lunchcafé in Amsterdam-West. Mijn schoonmaakster was vanmorgen vroeg begonnen (lees: 09:30. Vind ik behoorlijk vroeg in mijn vakantie.) en ik vind het niet prettig om thuis te zijn als zij er is. Een half uur voordat ze zou komen was ik het huis al uit. Het is eigenlijk te triest voor woorden, maar ik vlucht voor mijn schoonmaakster. En dat terwijl het echt een fijn mens is. Ik voel me gewoon zo schuldig als ze aan het schoonmaken is terwijl ik thuis ben. Vluchten dan maar. Want zelf schoonmaken, dat dacht ik niet. Als ik ergens een hekel aan heb… Daar betaal ik met alle liefde iemand anders voor. En nu zit ik hier. In een lunchzaak. Wel met een fruitsmoothie en carrotcake. Misschien dat ik zo nog een lekker broodje bestel. Klinkt niet heel vervelend he. En ik voel me ook eigenlijk best wel hip. Zo met een MacBook tussen de Freelancers. Het enige verschil is dat ik maandag gewoon weer voor de klas sta ;). Afijn, voor jullie (en voor Douwe) begint vanmiddag het weekend. En om dat te vieren heb ik een lekker hapje voor jullie. Patatas bravas met alïoli en chorizo. Spaanse patatas bravas, maar dan net even anders. Ik ben gek op chorizo (ze verkopen bij mij om te hoek runderchorizo!) en voegde dit toe aan de aardappels. Hierdoor wordt deze Spaanse tapa nog kruidiger en voller van smaak. Een feestje op tafel. Lekker bij de borrel of als onderdeel van een tapastafel. 



Ingrediënten patatas bravas met alïoli en chorizo voor 4 personen

500 gram vastkokende aardappels (gekookt en in partjes gesneden) of kant-en-klare aardappelpartjes met schil
200 gram chorizo
4 eetlepels alïoli
Een paar takjes peterselie
Een klontje roomboter om in te bakken

Voor de salsa Brava

400 gram gezeefde tomaten
70 gram tomatenpuree
2 teentje knoflook
1 middelgrote ui
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel cayenne peper
Een scheutje droge witte wijn (als er kinderen mee-eten kun je die ook weglaten)
Een scheutje olijfolie om in te bakken
Peper en zout

Smelt de roomboter in een koekenpan. Doe de aardappelpartjes in de pan en bak op laag vuur tot ze knapperig zijn. Snijd de chorizo in halve plakjes en doe ze bij de aardappels. Bak tot de chorizo begint te geuren.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de tomatenpuree, het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper in de pan. Bak tot de kruiden beginnen te geuren. Blus af met de wijn. Doe de gezeefde tomaten in de pan en roer alles door elkaar. Laat een paar minuten pruttelen en maak af met peper en zout.

Leg de aardappels met chorizo in een schaal. Schep de salsa Brava en de alïoli op de aardappels.  Hak de peterselie fijn. Bestrooi de patatas bravas met peterselie. Maak af met peper en zout. Serveer de patatas bravas met alïoli en chorizo in combinatie met partjes citroen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *