Recept: Marokkaanse lamsgehaktballetjes

 

lamsgehaktballetjesGister was ik bij de Islamitische slager. Ik ga hier vaker heen omdat ik dan zeker weet dat mijn vlees niet in de buurt is geweest bij varkensvlees. Zoals jullie inmiddels wel zullen weten ben ik hier helaas allergisch voor. Behalve dat er bij de Islamitische slager varkensvlees te koop is ben ik ook enorm te spreken over de kwaliteit van het vlees en de klantvriendelijkheid in deze winkel. Ik ben nog nooit onbeschoft geholpen bij een Islamitische slager. Toen ik gister aankwam bij mijn slager was helaas het lamsgehakt op. In plaats van nee verkopen deed de slager een stuk lamsfilet in de gehaktmolen en maakte ter plekke het lekkerste lamsgehakt wat ik ooit gegeten heb. Ik kreeg het gehakt zelfs mee voor dezelfde prijs als het reguliere gehakt. Als dat geen service is!

De lamsgehaktballetjes waren onderdeel van de Arabische mezze die ik deze week maakte. Mezze is een soort arabische tapasschotel. Hier later deze week meer over. De lamsgehaktballetjes zijn smeuïg, kruidig en door de combinatie met munt ook fris. Lekker met een frisse couscous of als verrassende variant op de borreltafel van de bekende cocktail gehaktballetjes.

Ingrediënten Marokkaanse lamsgehaktballetjes

300 gram lamsgehakt
3 teentjes knoflook
1 sjalotje
Een half ei
Een bosje munt
Een bosje platte peterselie
1 eetlepel maïzena
2 theelepels geraspte gember
2 theelepels komijn
2 theelepels kaneel
1 theelepel piment
Een halve theelepel gemalen gedroogd chilipeper
Een snufje zout
Een scheutje olijfolie
Een handje geroosterde pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook, versnipper de sjalot, hak een beetje peterselie fijn en rasp de gember. Doe het gehakt in een een kom of schaal en doe hier de knoflook, sjalot, gember, maïzena, komijn, kaneel, piment, platte peterselie en een half ei bij. Meng het gehakt met de ingrediënten. Dit gaat het beste door te kneden met je handen. Mocht je dit een vies werkje vinden gebruik dan de keukenmachine. Maak het gehakt af met wat peper en zout. Draai van het gehaktmengsel balletjes van ongeveer 3 centimeter doorsnede. Leg de lamsgehaktballetjes op een stukje bakpapier op een bakplaat. Bak de balletjes in ongeveer 15 á 20 minuten in de oven gaar.

Leg de lamsgehaktballetjes in een diep bord of schaal. Hak een paar blaadjes munt in reepjes. Besprenkel de balletjes met olijfolie en garneer ze met stukjes munt en pijnboompitten. Maal voor het serveren een beetje gedroogde chilipeper over de balletjes heen.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *