Recept: Briebrood met ui en basilicum

 

Briebrood met ui en basilicumAuw, ik kan mijn armen niet meer bewegen. Deze volleybalkoningin is gister iets te fanatiek geweest. Achteraf gezien kon ik er vrij weinig van. We hebben alle wedstrijden op het toernooi met ongeveer 20 punten verschil verloren. Maar, we hebben wel gelachen en ik heb een trucje geleerd. Ik weet nu in ieder geval zeker dat ik geen volleybal-meisje ben. Alhoewel, op het strand in de zon wil ik het nog wel een keer proberen. Toen we thuis kwamen zijn we aan de borrel gegaan. Ik had zaterdag een aantal kaasjes en truffelworst op de markt gehaald dus maakte ik een hapjesplank. Naast de kaas en worst serveerde ik dit briebrood met ui en basilicum. Ik had hem zaterdag al gebakken als uitprobeersel en hij pakte bijzonder goed uit. Het briebrood is een hartig brood dat je in plakken kunt serveren. Lekker met kweepeergelei, balsamicostroop of acacia-honing. Ik heb het briebrood niet helemaal zelf bedacht, het idee komt uit de delicious. Vanuit dat recept heb ik het brood aangepast naar hoe ik hem wilde hebben. Lekker in combinatie met een glas rode wijn. Let the borrel begin!

Ingrediënten briebrood met ui en basilicum

250 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren
150 ml karnemelk
50 gram roomboter
4 middelgrote uien
2 tenen knoflook
1 boerenbrie (brie de meaux) van ongeveer 200 gram
30 gram basilicum (ongeveer 50 blaadjes) + een stuk of 5 blaadjes voor de garnering

Smelt de roomboter en laat het even afkoelen. Versnipper de uien en pers de teentjes knoflook. Hak de basilicumblaadjes fijn. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Doe het bakmeel, de karnemelk en de eieren bij elkaar en meng tot een dik beslag. Roer de ui, knoflook en basilicum door het beslag. Maak af met een beetje peper en zout.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de brie in plakken. Bekleed de cakevorm met bakpapier en stort de helft van het beslag in de vorm. Bedek het beslag met plakjes brie. Stort de rest van het beslag over de brie heen. Scheur de overgebleven basilicumblaadje in grove stukken. Leg de basilicumblaadjes op het beslag.

Schuif het briebrood met ui en basilicum in de oven en bak het 10 minuten op 220 graden. Draai daarna de temperatuur terug naar 180 graden en bak het nog ruim een uur. Prik met een satéprikker in het brood om te kijken of hij gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is het briebrood klaar. Laat het brood 10 minuten afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt.

Ik gebruikte een cakevorm van 25 centimeter lang. De oventijd kan per oven verschillen. Het is belangrijk dat je na 50 minuten de garing regelmatig checkt.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Briebrood met ui en basilicum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *