Recept: Aspergekroketjes met ham en mierikswortelmayonaise

 

Aspergekroketjes met ham en mierikswortelmayonaiseVandaag heb ik het even zwaar. Gister heb ik een wijnproeverij gehad en vandaag ben ik flink mistig in mijn hoofd. Eigen schuld, dikke bult. Ik heb wel een paar ontzettend mooie wijnen mogen proeven en heb er meteen een paar besteld. Ik kan niet wachten tot ze binnen zijn. Nouja.. Momenteel kan ik eigenlijk wel wachten. Maar morgen, als de mist is vertrokken, waarschijnlijk wel. Vanavond ga ik lekker op de bank hangen en uitbrakken. Gelukkig heb ik een vriezer vol met hapjes. Ik hoef alleen maar een fles olie te halen en we kunnen aan tafel. Er is bij ons geen frituurpan in huis. Als we die wel zouden hebben, dan is het hek van de Dam. Snackjunkie alert! Frituren doen we dus gewoon met een pannetje op het vuur. Lekker ouderwets. Één van de hapje die ik nog in de vriezer heb liggen zijn deze aspergekroketjes met ham. Ik maakte ze in de meivakantie en we hadden er nog superveel over. Dat is het fijne van zelf kroketjes, loempia’s en andere frituurhapjes maken. Je hebt altijd een vriezer vol met lekker. En wist je dat het eigenlijk heel erg makkelijk is om zelf kroketten te maken. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Want het opstijven en rollen duurt even. Daarentegen kun je wel zelf bepalen wat er in je kroket zit. Dit keer waren dat dus asperges. En blokjes ham. Ontzettend lekker. Fijn op mistige dagen als vandaag :).Ingrediënten voor 20 aspergekroketjes met ham en mierikswortelmayonaise

Voor de vulling

500 gram witte asperges
800 ml groentebouillon
150 gram bloem
100 gram boter
150 gram hamblokjes
14 gram gelatine (ongeveer 8 velletjes)
Een snuf nootmuskaat
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Om te paneren

150 gram panko
4 eieren
Een handje bloem

Voor de mierikswortelmayonaise

4 eetlepels mayonaise
1 theelepel mierikswortel
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Leg de gelatine in een schaaltje water om te weken. Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze van boven naar beneden. Breng de groentebouillon aan de kook. Doe de asperges én de aspergeschillen (die zorgen voor extra smaak) in de bouillon. Kook tot de asperges gaar zijn.

Haal de asperges uit de bouillon en laat ze even afkoelen. Zeef de bouillon. De schillen kun je nu weggooien.

Smelt de boter in een hapjespan. Doe de bloem bij de boter en roer tot het een zanderige massa wordt. Dit heet een roux. Giet steeds kleine beetjes groentebouillon bij de roux en roer tot het opgenomen is. Als het goed is ontstaat er nu een dikke ragout.

Snijd de asperges in stukjes en hak de peterselie fijn. Doe de stukjes asperge, de peterselie, de ham, de gelatine, een snuf nootmuskaat en een beetje peper en zout bij de ragout. Roer alles goed door elkaar. Proef of de ragout op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe. Zet de ragout in de koelkast en laat minstens 3 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven.

Zet 3 diepe borden klaar. Vul het eerste bord met bloem, kluts in het tweede bord de eieren los en vul het derde bord met panko. Vorm de ragout in de gewenste vorm. Haal de ragout door de bloem, het ei en vervolgens door de panko. Doe dit bij elke kroket 2x.

Meng de ingrediënten voor de mierikswortelmayonaise met elkaar. Bestrooi voor serveren met extra peterselie.

Frituur de aspergekroketjes met ham in de hete (zonnebloem)olie of in een frituurpan of bewaar ze in de vriezer voor later.

Serveer de aspergekroketjes met ham en mierikswortelmayonaise als ze net uit de olie komen. Lekker bij de borrel.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

4 thoughts on “Recept: Aspergekroketjes met ham en mierikswortelmayonaise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.