Recept: Vietnamese loempia’s

 

Vietnamese loempia'sOp de markt in Zaandam staat een kraam met de lekkerste loempia’s die er zijn. Of ze ook echt Vietnamees zijn? Geen idee. Het maakt me ook eigenlijk niet zoveel uit, want lekker dat ze zijn. Toen ik nog heel klein ging ik daar regelmatig samen met mijn moeder een loempia halen. Ook nu kan ik de loempiakraam niet weerstaan. Iedere keer als ik op de markt ben moet ik er één halen. Of twee. Of drie.  Ik heb vaak geprobeerd om de loempia’s na te maken en steeds lukte het toch net niet. Tot een Surinaamse vriendin vertelde dat ze naast gember en knoflook ook altijd maggiblokjes gebruikt in de vulling. Ik ben het meteen gaan uitproberen. Bingo! De Vietnamese loempia’s waren precies zoals ik wilde. Omdat ik er veel in één keer maakte heb ik de meeste ingevroren. Zo heb ik altijd een snack in huis. Makkelijk om te maken en sneller klaar dan je zou denken.




Ingrediënten voor 15 Vietnamese loempia’s

15 loempiavellen
300 gram kipgehakt
2 preien
150 gram wortel (in dunne reepjes)
1 teentje knoflook
75 gram rijstvermicelli
2 centimeter gember
Een kan heet water
2 maggiblokjes (de ouderwetse verpakking)
Een beetje olie om in te bakken
Peper en zout

Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien onder een natte theedoek. Je voorkomt hiermee dat ze uitdrogen en scheuren.

Doe de rijstvermicelli in een kom en giet het hete water erover. Pers de teen knoflook, rasp de gember en snijd het witte gedeelte van de prei in dunne reepjes.

Verhit een beetje olie in de koeken- of hapjespan. Doe het kipgehakt in de pan en bak tot het rul is. Voeg de wortel en de prei toe en bak een minuut of 5 mee. Doe de gember en knoflook bij de loempiavulling en roer het er doorheen. Verkruimel de maggiblokjes boven de pan en meng de rijstvermicelli door de rest van de inhoud. Bak de loempiavulling een paar minuten en laat daarna afkoelen.

Leg een loempiavel neer en leg een strook met de  vulling in het midden. Vouw de zijkanten van het vel naar binnen en rol de loempia op. Druppel een beetje water op het uiteinde en plak de loempia dicht. Herhaal dit tot de vulling op is. Frituur de Vietnamese loempia’s tot ze goudbruin zijn.

Serveer de Vietnamese loempia’s zodra ze uit de frituurpan komen met (zelfgemaakte) zoete chilisaus (klik hier voor het recept). Je kunt de loempia’s (ongebakken) in de vriezer een aantal weken tot zelfs maanden bewaren. Laat voor een vegetarische versie het kipgehakt weg.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

11 thoughts on “Recept: Vietnamese loempia’s

  1. Mo schreef:

    Heb ze net gemaakt (vegetarische versie), maar nog niet gefrituurd. Een deel ingevroren. Vond het al met al best wel wat werk. Maar hopelijk is het resultaat ernaar. Ook staat de zoete zelfgemaakte chilisaus in de startblokken. Ik zal nog verslag uitdoen over de smaak 😉

     
  2. mo schreef:

    Goed, de loempia’s en zoete chilisaus waren overheerlijk! Absoluut voor herhaling vatbaar.
    Gelukkig is er nog een bak saus over en een goede portie loempia’s ligt in de vriezer.
    Dit is een uitstekend recept en die gaat beslist vaker gebruikt worden, bedankt Lynn!

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *