Kneitergoeie oliebollen

Recept: Kneitergoeie oliebollen

 

Kneitergoeie oliebollenGeloof het of niet, maar in al die jaren dat ik recepten heb geschreven voor Savory Sweets heb ik nog nooit mijn recept voor oliebollen met jullie gedeeld. En dat zijn niet zomaar oliebollen, maar echt kneitergoeie oliebollen! Nu woon ik ook al jaren in een appartement en is frituren in de schuur hier dus uit den boze. We hebben namelijk geen schuur. Sterker nog.. We hebben niet eens een tuin of balkon. Dit jaar vond ik het echter weleens tijd worden om voor jullie achter de vetpan te kruipen en besloot ik om voor één keer de boel blank te zetten. 3 luchtsessies en een doosje wierook later is het weer enigszins fris in huis. Maar niet zonder resultaat want de oliebollen werden hier met gejuich ontvangen. Het geheim? Spa rood! Daar worden de bollen namelijk extra luchtig van. En kneitergoed. Dat je het even weet! Enne wie weet.. wonen we volgend jaar wel in een grote mensen huis. Mét tuin. En schuur om in de frituren. Dan krijgen jullie ook mijn recept voor appelbeignets. Beloofd!
Kneitergoeie oliebollen

Ingrediënten voor een flinke stapel kneitergoeie oliebollen

750 ml spa rood
50 gram roomboter
50 gram volle melk
21 gram droge of 80 gram verse (bakkers)gist
1 kg bloem
30 gram suiker
200 gram rozijnen
2 eieren
1 theelepel kaneel
Een snuf zout
Olie om in te frituren

Kneitergoeie oliebollen

Leg de rozijnen in een laagje water en laat 15 minuten wellen.

Smelt de roomboter. Verwarm de melk en meng met het gist.

Meng de bloem met de suiker en een snuf zout. Voeg de 2 eieren toe en meng het met het bloemmengsel. Meng de spa rood beetje bij beetje door het bloembeslag. Roer (met een garde of mixer) ondertussen steeds goed door. Zorg dat alle klontjes uit het beslag verdwijnen. Voeg de melk (met gist), de gesmolten boter en de kaneel toe en roer nogmaal goed door. Roer als laatst de (uitgelekte) rozijnen door het beslag.

Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat op een warme plek 60 minuten rijzen.

Verhit de olie om in te frituren tot 180 graden.

Roer het beslag nog een paar keer goed door. Bekleed een schaal met keukenpapier.

Maak met een ijsschep mooie bolletjes van het beslag. Laat de bolletjes (maximaal 3 per keer) in de olie glijden (houd de ijsschep eventjes in de olie hangen voordat je loslaat zodat de bol tijd heeft om te vormen). Bak de oliebollen 3 minuten, draai ze daarna om en bak nog 3 minuten. Schep de oliebollen op het keukenpapier en laat uitlekken.

Bestrooi de kneitergoeie olieboollen pas vlak voor serveren met poedersuiker. Bewaar de oliebollen in een papieren zak of onder folie buiten de koelkast. Van de koelkast worden de bollen hard en klef. Piep ze eventueel nog even op in de oven.

Pin It

4 thoughts on “Recept: Kneitergoeie oliebollen

 1. Tamara schreef:

  Ik heb ze vandaag gemaakt! Erg luchtige bollen en goed krokant. We hadden zo’n 30 oliebollen met bovenstaande ingrediënten. Wel vinden we ze iets te flauw (als je niet in een rozijn bijt en zonder poedersuiker eet), volgend jaar doe ik er dus iets meer zout en suiker in denk ik. 🙂 Bedankt voor het recept.

   
 2. Susanne schreef:

  Heel goed recept. Zelf meer rozijnen toegevoegd en appel en citroenschil. Maar met prikwater werkt echt heel goed. Inderdaad wel wat meer dan een snufje zout gebruikt.

  Gebruik dit recept al voor het tweede jaar.

   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.