Lamstajine met kaneel en pruimen

Recept: Tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel

 

tajine met lamsvlees, pruimen en kaneelIk heb al een half jaar een fantastische tajine van le Creuset in huis. Hij was eigenlijk een beetje te duur, maar ik was van mening dat ik hem écht nodig had. Ik schaam me diep dat ik hem, tot vorige week, nog nooit had gebruikt. Dat moest ik ook regelmatig horen van de mister. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Ik ben zelf gek op lamsvlees dus ik hoefde niet lang na te denken over wat ik wilde maken. Het werd een traditionele tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel. Bij de bereiding in de tajine wordt meestal gekozen voor lamsschouder omdat hij na lang stoven lekker mals wordt. Ik kocht de lamsschouder die ik gebruikte bij mijn favoriete Islamitische slager. Je kunt daar hele lamsbouten en -schouders kopen die zij vervolgens naar wens in stukken snijden. Zo kun je wat je niet gebruikt gewoon in de vriezer gooien. Ideaal! Het fijne van deze tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel is dat het een “klaar terwijl u wacht” gerecht is. Na een korte voorbereiding hoef je alleen nog maar te wachten tot het gerecht klaar is. Het resultaat: supermals lamsvlees in een zoet-kruidige kaneelsaus. Een heerlijk gerecht waar ik mijn vingers bij op at. Mocht je geen tajine in huis hebben kun je ook gewoon een braadpan gebruiken. Let wel goed op als je de tajine of braadpan uit de oven haalt. De mijne bleef haken achter de bovenkant van de oven. En viel daardoor om. Ik heb me lelijk verbrand. Wel weer een goed verhaal. Ik ben dapper strijdend ten onder gegaan 😛 



Ingrediënten tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel voor 4 personen

1 kg lamsschouder in stukjes (het bot mag er wel nog aan zitten)
300 gram gedroogde pruimen
2 kaneelstokjes
75 gram gepelde amandelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels honing (ik gebruikte acacia-honing)
25 gram roomboter
Een scheutje arachide- of zonnebloemolie om in te bakken
Peper en zout

Tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel

Verwarm de oven voor op 210 graden. Versnipper de sjalot en pers het teentje knoflook. Verhit een scheutje olie in de onderkant van de tajine. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Schep de knoflook en sjalot uit de tajine en zet apart. Verhit weer een beetje olie in de tajine en braad de stukken lamsschouder aan beide kanten aan. Verdeel de stukken lamsvlees gelijkmatig over de tajine en doe de sjalot en knoflook erbij. Strooi het gemberpoeder over het lamsvlees heen en leg de kaneelstokjes in de tajine. Giet ongeveer 300 ml water in de tajine en maak af met peper en zout. Doe de deksel op de tajine en schuif hem in de oven. Laat de tajine 2 uur en een kwartier in de oven staan. Schep elk half uur de inhoud van de tajine even om. Voeg, indien nodig, extra water toe.

Rooster de amandelen in een koekenpan tot ze gaan geuren en goudbruin worden. Let op dat de noten niet verbranden. Breng 100 ml water aan de kook. Doe de pruimen, honing, roomboter en het kaneelpoeder bij het water. Kook de pruimen 10 minuten tot er een zoete gebonden saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout

Haal de tajine uit de oven en strooi de geroosterde amandelen over het lamsvlees heen. Zet de tajine nog een kwartiertje in de oven. Giet het overtollige vocht af. Als het goed is valt het vlees nu van de botjes af. Giet voor serveren de pruimen en de saus over het vlees.

Serveer de tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel in combinatie met zoete couscous met een beetje munt.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *