Gister maakte ik een gerecht uit de oude doos. Zo’n recept dat al een poosje online stond, maar nodig aan vernieuwing toe was. Het recept voor deze Surinaamse garnalen met kousenband staat al ruim twee jaar online. Het plaatje was nog uit de tijd dat ik mijn telefoon gebruikte voor de foto’s (nu heb ik een spiegelreflexcamera) en zag er niet uit. Ook het recept klopte niet helemaal. Zo was ik de tomaat vergeten te vermelden in de ingrediëntenlijst en las het recept niet zo lekker weg. Zonde want dit gerecht is één van de favorieten bij ons thuis. Zo langzamerhand komen er steeds vaker recepten langs die ik eerder heb gepost. Ik ben bezig om de foto’s te vernieuwen en controleer en herschrijf, als dat nodig is, de recepten. Zo kunnen jullie nóg meer lekkere dingen op tafel toveren en krijgen ook mijn vroegere recepten de aandacht die ze verdienen. Een nieuwe foto doet vaak al wonderen. En terecht. Want het oog wilt natuurlijk ook wat. Terug naar het recept van vandaag. Deze Surinaamse garnalen met kousenband zijn kruidig, licht zoet en lekker pittig. Een smaakbommetje. Makkelijk om te maken en supersnel op tafel. Een fijne maaltijd na een drukke dag. Lekker met witte (basmati)rijst of een frisse salade.
Ingrediënten Surinaamse garnalen met kousenband voor 4 personen
500 gram gamba’s 500 gram kousenband 1 ui 1 theelepel trassi 2 tenen knoflook 1 tomaat 2 eetlepels tomatenpuree 1 chilipeper 2 kleine maggiblokjes (de ouderwetse verpakking) Scheutje olie om in te bakken Een snuf zwarte peper
Snijd de kousenband in stukjes van ongeveer 2 á 3 centimeter. Versnipper de ui en de chilipeper, pers de knoflook en snijd de tomaat in kleine stukjes.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit de knoflook, chilipeper en de ui tot het glazig ziet. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe de gamba’s in de pan en bak tot ze roze worden.
Doe de tomaat, de trassi, de verkruimelde maggiblokjes, een snuf zwarte peper en de kousenband bij de rest en bak tot de kousenband beetgaar is. Voeg, als de inhoud van de pan te droog wordt, een beetje water toe.
Serveer de Surinaamse garnalen met kousenband met witte basmatirijst en/of een frisse salade.
Lekker recept! De garnalen/kouseband kun je ook vervangen door iets anders. De knoflook,ui,peper,tomatenpuree,trassie, bouillon kan een basis zijn voor heel veel variatie. Een goeie verse boemboe is de basis voor eerlijk smullen.bedankt
Hi Lynn, vandaag je recept geprobeerd en wij hebben heerlijk gegeten. Hartelijke groet, Marjo en Kees
Wat leuk om te horen 🙂 Fijn dat het lekker was!
Hè,Lynn
Hebben het gerecht gemaakt we vonden het heerlijk we hebben in plaats van kousenband gewone sperziebonen gebruikt.
We hebben het ook gemaakt smaakt goed
Fijn om te horen 🙂
Is het de bedoeling dat je de kousenband, tomaat en kruiden aan de garnalen toe voegd? Worden de garnalen dan niet taai als je ze zolang bakt?
Klopt. Ik vond de garnalen overigens niet taai.
Lekker recept! De garnalen/kouseband kun je ook vervangen door iets anders. De knoflook,ui,peper,tomatenpuree,trassie, bouillon kan een basis zijn voor heel veel variatie. Een goeie verse boemboe is de basis voor eerlijk smullen.bedankt
Garnalen eerst bakken opzij zetten endan de rest alslaatste de gebakken garnalen , dan wordt het niet taai de laatste paar minuten
Heb je ook een recept van die kleine fijne garnalen bere babygarnaal
Zou je dit recept ook kunnen gebruiken om kousenband/garnalen op een Surinaams broodje te maken?