Recept: Rijstnoedels met ossenhaas en witte peper

 

Rijstnoedels met ossenhaas en witte peperNa de salades van gister heb ik nog een mager gerecht voor jullie. Hoewel ik het wel van plan was, at ik gister uiteindelijk geen salade. Douwe moest trainen en op alleen salade red hij dat niet. Hij heeft iets voedzamers nodig. Ik besloot een wokschotel met rijstnoedels te maken. De naam rijstnoedels zegt het eigenlijk al. Noedels gemaakt van rijstmeel (fijngemalen rijst). Dat betekent minder vet en glutenvrij, maar toch vullend. Precies het soort wat ik nodig had. Het recept voor deze rijstnoedels met ossenhaas en witte peper heb ik uit een Chinees kookboek gehaald. Van origine heet het gerecht “ow ho fun” en het komt uit de Kantonese keuken. In China is het gerecht erg populair. Ik heb het recept zelf een beetje aangepast zodat het meer in mijn keuken past. Zo heb ik bijvoorbeeld de ve-tsin weggelaten (is niet goed voor je). In het recept gebruik ik donkere en lichte sojasaus. Je kunt beide bij de toko kopen. Lichte sojasaus is vrij zout en ken je waarschijnlijk als sojasaus die je bij sushi eet. Donkere sojasaus is iets dikker, iets donkerder van kleur en minder zout. Je kunt natuurlijk ook alleen lichte sojasaus gebruiken maar pas dan wel op dat het gerecht niet te zout wordt. De rijstnoedels met ossenhaas en witte peper is makkelijk om te maken en, afgezien van het marineren van het vlees, klaar in een kwartier. Een fijn gerecht voor op een doordeweekse dag. 

Ingrediënten rijstnoedels met ossenhaas en witte peper voor 2 personen

200 gram brede rijstnoedels
200 gram ossenhaas
5 lente-uitjes
125 gram taugé
1 theelepel witte peper
1/2 theelepel maïzena
1/2 theelepel suiker
1/2 eetlepel lichte sojasaus
2 theelepels donkere sojasaus
1 1/2 eetlepel zonnebloemolie
Een snuf zout
Olie om in te bakken

Begin met de marinade voor het vlees. Meng 1/2 eetlepel lichte sojasaus, 1/2 theelepel witte peper, 1/2 theelepel maïzena, 1/2 theelepel suiker, 1/2 eetlepel zonnebloemolie en een snuf zout met elkaar. Snijd de ossenhaas in dunne plakjes en meng het met de marinade. Zet het vlees een half uur afgedekt in de koelkast.

Snijd de lente-ui in stukken van ongeveer 5 centimeter. Snijd de stukken lente-ui in de lengte doormidden. Kookt de rijstnoedels gaar volgens de verpakking. Maak een sausje van 2 eetlepels donkere sojasaus, 1/2 theelepel witte peper, 1 eetlepel zonnebloemolie en een snuf zout.

Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak de ossenhaas aan beide kanten bruin en een beetje knapperig. Haal de ossenhaas uit de pan en zet apart. Verhit nog een scheutje olie in dezelfde pan. Bak de taugé een minuut in de olie en doe dan de rijstnoedels in de pan. Giet het sausje over de rijstnoedels heen en schep het met 2 spatels of vorken door elkaar. Doe de ossenhaas en de lente-ui bij de noedels en roer door elkaar heen tot de lente-ui slap wordt. Serveer de rijstnoedels met ossenhaas en witte peper met kroepoek.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *