Recept: Kabeljauw met gegrilde asperges en witte wijnsaus

 

Kabeljauw met gegrilde asperges en witte wijnsausIk heb gister echt een fantastische avond gehad. Samen met Douwe, een vriendin en haar vriend gingen we naar the taste of Amsterdam in het Amstelpark. Mijn vriendin en ik waren er vorig jaar al een keer geweest en dit jaar mochten de mannen ook mee. Hoewel het vorig jaar zonniger was, hebben we ook dit keer echt een topmiddag/avond gehad. Douwe en ik waren bewust iets eerder weggegaan bij ons werk zodat we rond 4 uur konden beginnen met borrelen. Ik heb alleen maar lekkere dingen gegeten (de beste lamsnek ooit!) en mooie wijnen gedronken (hallo Nebbiolo!). Het enige minpuntje was op de terugweg. Toen we bij station Sloterdijk aankwamen (we fietsen altijd het laatste stukje) zagen we dat allebei de ventielen van mijn fiets waren losgedraaid. En natuurlijk was er nergens een fietspomp te bekennen. Toen moesten we alsnog met de trein naar huis. Wat een gedoe zeg, die fiets in de trein stoppen. Jammer dat er zulke mensen rondlopen. Het zou veel leuker zijn als iedereen gewoon lief voor elkaar doet. Afijn, we zijn thuisgekomen en de fietsenmaker om de hoek heeft vandaag ook weer wat te doen. Om vandaag goed te beginnen post ik deze kabeljauw met gegrilde asperges en witte wijnsaus. Ik denk dat dit gerecht de lekkerste is van alle dingen die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. De witte wijnsaus en de geschaafde amandelen smaken goed in combinatie met de asperges en zachte vis. Een indrukwekkend gerecht dat stiekem heel makkelijk is om te maken. Iedereen kan dit. Ideaal om je partner, vrienden, ouders of date mee te verrassen. Beetje stoer kijken en serveren maar!

Ingrediënten kabeljauw met gegrilde asperges en witte wijnsaus voor 2 personen

2 kabeljauwhaasjes van ongeveer 150 gram
500 gram witte asperges
Een handje geschaafde amandelen
1 sjalot
1 laurierblad
200 ml slagroom
200 ml droge witte wijn (ik gebruikte chardonnay)
50 gram (koude) roomboter + 1 eetlepel om in te bakken
Een half (biologisch) groentebouillonblokje of een theelepel bouillonpoeder
Een paar takjes peterselie
Olijfolie
Een handje rucola
Peper uit de molen
Zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi beide kanten van de kabeljauwhaasjes met peper en zout. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg de kabeljauwhaasjes in de ovenschaal en schuif hem in de oven. Bak de kabeljauw in 20 minuten gaar. Controleer tussendoor af en toe of de vis niet te hard gaat, zodat hij niet te droog wordt.

Verwijder de houtachtige onderkant van de witte asperges. Schil de asperges van boven naar beneden tot alle schil is verwijderd. Controleer of er geen achtergebleven stukjes schil zijn, dat is echt niet lekker. Snijd de asperges in de lengte doormidden. Bestrooi de asperges met peper en zout. Grill de asperges in een grillpan, op de bakplaat of op de barbecue aan beide kanten tot er een mooi rooster ontstaat. De asperges zijn klaar als ze een beetje zacht zijn geworden.

Versnipper de sjalot. Smelt de boter in een steelpan. Fruit de sjalot tot hij glazig ziet. Blus af met de witte wijn. Laat de wijn even pruttelen zodat de alcohol kan verdampen. Giet de slagroom bij de wijn en meng alles goed door elkaar. Doe het laurierblad en een half bouillonblokje bij de saus en laat het 10 minuten pruttelen. Verwijder het laurierblad. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en roer het door de witte wijnsaus. Laat de saus op laag vuur indikken.

Leg de kabeljauwhaasjes op een bord en schenk de witte wijnsaus erover- of er omheen. Leg de gegrilde witte asperges naast de kabeljauw. Maak de rucola aan met een beetje olijfolie, peper en zout. Leg een beetje rucola naast de kabeljauw. Hak de peterselie fijn. Strooi een eetlepel amandelschaafsel over het gerecht en maak af met versgemalen peper en peterselie.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *