Indiase boterkip met rijst

Recept: Indiase boterkip met rijst (murgh makhani)

 

Indiase boterkip met rijstHoi lieve mensen! Het is vandaag tijd voor iets heel erg lekkers. Er kwam zondag weer een pareltje uit mijn keuken schuiven. Ik ben er zo enthousiast over dat ik hem voorrang gaf op de recepten die al ingepland stonden. Ik móest en zou hem zo snel mogelijk met jullie delen. Deze Indiase boterkip met rijst vond ik zo lekker dat ik er 2 volle borden van heb leeggegeten. En dat doe ik bijna nooit. Ken je dat? Dat je eigenlijk al vol zit maar toch blijft dooreten. Gewoon omdat je de smaak wilt blijven proeven. Als ik iets echt heel lekker vind dan ben ik niet meer te stoppen. En dat had ik gisteravond dus. Na het eten moest de bovenste knoop van mijn broek los om nog een beetje lucht te krijgen. Dan weet je dat je goed gegeten hebt! Denk je eens in: geurige, pittige en fluweelzachte kip in een heerlijke saus. Klinkt goed toch? Dat dacht ik ook. Ik maakte de boterkip op zondagmiddag en we aten hem maandagavond op. Dat kon makkelijk. Sterker nog. Op maandag was de smaak van het gerecht nog beter. Alle specerijen waren door en door in de saus en de kip getrokken. Jammer dat er geen restjes meer over zijn. Volgende keer maak ik twee keer zoveel!





Ingrediënten Indiase boterkip met rijst voor 6 personen

Voor de kip

1 kilo kippendijen
500 ml Griekse yoghurt
1,5 theelepel garam masala
1,5 theelepel gemalen komijn
Een halve theelepel ketoembar
Een halve theelepel kurkuma
1 eetlepel geraspte gember
1 chilipeper
2 tenen knoflook
1 citroen
Een snuf zout

Voor de saus

125 gram roomboter
750 gram tomatenblokjes
2 theelepels fenegriek
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel garam masala
3 eetlepels room

En verder

400 gram pandanrijst
Een paar takjes koriander
Een scheutje olie om in te bakken

Indiase boterkip met rijst

Snijd de kippendijen in stukjes. Doe alle ingrediënten voor de kip bij elkaar in een kom. Meng tot alle kip met marinade bedekt is. Bedek de kom met folie en laat 2 uur (of langer) marineren in de koelkast.

Kook de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Zet het vuur laag. Haal de kip uit de marinade en leg het in de pan. Bak de kip tot hij gaar is.

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan. Doe de tomatenblokjes in de pan en bak tot het vocht verdampt is. Doe de rest van de boter en het chilipoeder bij de tomaat en bak tot de boter gesmolten is. Roer de room, de fenegriek, de garam masala en een snuf zout door de inhoud van de pan. Pureer de saus met een staafmixer.

Hak de koriander fijn. Meng de tomatensaus met de kip en maak af met verse koriander. Serveer de Indiase boterkip met rijst en naanbrood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *