Recept: Aardappelgratin met pastinaak

 

Aardappelgratin met pastinaak2De eerste keer dat ik bij mijn schoonouders at is inmiddels bijna 4 jaar geleden. Ik was erg zenuwachtig en had mijn outfit al een keer of 10 verwisseld. Achteraf gezien was dat natuurlijk nergens voor nodig. Tijdens het diner stond er hertenbiefstuk met rode wijnsaus, broccoli en aardappelgratin met pastinaak op het menu. Douwe zijn moeder had ontzettend haar best gedaan en het eten wat verrukkelijk. Ik had, shame on me, voor die avond nog nooit aardappelgratin gegeten. Sterker nog, ik had voordat ik Douwe leerde kennen ook nog nooit mosselen, kreeft, blauwe kaas en een heleboel andere dingen gegeten. Best bizar als ik er zo over nadenk. Nu eet en lust ik alles. Terug naar de aardappelgratin, die vond ik namelijk zo lekker dat ik in mijn eentje 3 potjes leeg heb gegeten. Mijn schoonfamilie maakte die avond ook kennis met mijn eetlust. En die is best groot voor iemand van 1 meter 66. Uiteindelijk ging ik niet alleen met een volle buik, maar ook met het recept voor deze hemelse aardappelpotjes naar huis. Dat recept is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Na 10 minuten voorbereiden hoeven ze alleen nog maar de oven in. Fluitje van een cent!Ingrediënten aardappelgratin met pastinaak voor 6 personen

3 pastinaken
6 grote vastkokende aardappels
2 eieren
500 ml kookroom
150 gram geraspte kaas (ik gebruikte een mengsel van geraspte mozzarella en belegen kaas)
Een paar takjes peterselie
Een snuf nootmuskaat
Peper en zout

Aardappelgratin met pastinaak

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de aardappels en de pastinaak in dunne plakjes. Ik gebruikte hier een mandoline voor.

Bedek de bodem van een ovenpotje of grote schaal met een laagje aardappel. Leg hier een laagje pastinaak op. Ga door tot je 3 laagjes aardappel en 2 laagjes pastinaak hebt opgestapeld.

Meng de room met de eieren, een snuf zout, een snuf nootmuskaat en een beetje peper uit de molen. Schenk de room tot het randje van de schaal. Bestrooi de aardappelgratin met pastinaak royaal met kaas.

Zet de schaaltjes 45 minuten in de oven. Controleer na een half uurtje of de kaas niet te bruin wordt. Dek de schaaltjes eventueel af met aluminiumfolie.

Haal de pannetjes uit de oven. Hak de peterselie fijn. Garneer de aardappelgratin met pastinaak met de peterselie en uitgebakken stukjes pastinaak.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *