Wortelcake met roomkaas

Recept: Wortelcake met roomkaas

 

Wortelcake met roomkaasIk at voor het eerst een stuk wortelcake bij de drie Graefjes in Amsterdam. Ik was meteen verkocht. Hoewel iedereen bij de drie Graefjes komt voor de red velvet cake (daar zeg ik ook geen nee tegen), kun je mij wakker maken voor de wortelcake met roomkaas. Een smeuïge en kruidige cake met zoete roomkaas. Heerlijk! Toen het afgelopen week maar bleef regenen ben ik zelf aan het bakken geslagen. En ik moet zeggen, de cake is erg goed gelukt. Door het gebruik van olie in plaats van boter is de cake lekker smeuïg. Ondanks dat de naam van de cake dat doet vermoeden, proef je de wortel niet terug. Je moet de wortelcake met roomkaas ook niet eten vanwege de vitamientjes die er inzitten. Een extra rondje sporten is aan te raden. Maar lekker, dat is ie zeker!



Ingrediënten wortelcake met roomkaas

 

Voor de cake

300 gram wortel (ik gebruikte kant-en-klare reepjes)
230 gram bloem
300 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
2,5 theelepel kaneel
350 ml arachide-olie
4 eieren
Een snuf zout

Voor de roomkaas

230 gram roomkaas
100 gram zachte roomboter
100 gram poedersuiker
1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de wortelreepjes in de keukenmachine en hak ze fijn. Doe de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder en een snuf zout in grote kom of schaal. Meng alle ingrediënten goed met elkaar. Doe de eieren, olie en wortel bij de rest in de kom en meng tot een glad beslag. Vet een springvorm in met boter. Giet het beslag in een springvorm (ik gebruikte een vierkante, maar een ronde kan ook) en bak de wortelcake in 1,5 uur gaar. Controleer tussendoor steeds even of de cake niet te hard bakt.

Snijd de roomboter in kleine stukjes. Doe de roomkaas, roomboter, poedersuiker en vanille bij elkaar in een kom of schaal. Meng de ingrediënten tot een glad mengsel zonder klontjes. Dit gaat het beste met een mixer of keukenmachine.

Controleer na 1,5 uur met een satéprikker of de wortelcake gaar is. Steek de satéprikker in het dikste gedeelte van de cake. Als de prikker er droog uit komt is de cake gaar. Laat de wortelcake een half uurtje afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt. Smeer de boven- en zijkanten in met het roomkaasmengsel. Zet de cake een uur in de koelkast om de roomkaas op te laten stijven. Serveer de wortelcake in dunne plakken of snijd hem in vierkante stukken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *