Pavlova met rood fruit en mascarponecrème

Recept: Pavlova met rood fruit en mascarponecrème

 

Pavlova met rood fruit en mascarponecrèmeZo. En dan is het nu tijd voor kerst. Douwe en ik zijn gister uit ons werk meteen een kerstboom gaan halen. Meestal doen we dat op 6 december, maar dit jaar hadden we nog geen Sinterklaas gevierd. En met een kleine wijsneus in huis, moet toch echt Sinterklaas eerst geweest zijn. Máár uiteindelijk… staat ook hier de kerstboom! Ik ben gek op de feestdagen. Het is dan altijd zo gezellig. Kaarsjes, lichtjes en warmte. Binnen dan. Want buiten is het momenteel bizar koud. Ik stond vanmorgen met bevroren tenen op de pont. Om het begin van de kerstperiode te vieren post ik vandaag deze pavlova met rood fruit en mascarponecrème. Ik maakte de pavlova toen ik moest koken voor een groot gezelschap. De foto stond al een tijdje op mijn computer te wachten tot hij online mocht. Nou, dat wachten wordt beloond. De pavlova met rood fruit is een makkelijk, maar bijzonder lekker dessert. Je kunt de pavlova uren van tevoren al klaarmaken. Hoef je hem alleen nog maar op te bouwen en te versieren op het moment suprême. Ideaal als dessert tijdens het kerstdiner. Maak het jezelf niet te moeilijk, dan kun je zelf ook nog een beetje genieten ;). 
Pavlova met rood fruit en mascarponecrème

Pavlova met rood fruit en mascarponecrème

Bosfruit (bramen, blauwe bessen, aalbessen, frambozen, aarbeien)
1x recept cranberrychutney of 150 gram aardbeienjam

Voor de pavlova

6 eiwitten (tip: gebruik eiwit van two chicks. Verkrijgbaar bij de grotere supermarkten)
330 gram (fijne) witte kristalsuiker
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel vanille-extract

Voor de mascarponecrème

500 gram mascarpone
250 ml slagroom
1 eetlepel kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker

Pavlova met rood fruit en mascarponecrème

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 130 graden.

Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Zorg dat de kom vetvrij is (je kunt hem vetvrij maken met een beetje citroensap en keukenpapier). Mix de eiwitten op hoge snelheid tot stijve pieken. Het eiwit is stijf genoeg als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eiwit eruit komt.

Zet de mixer op een lagere stand. Voeg de suiker beetje bij beetje toe, gebruik hiervoor een eetlepel per keer. Wacht steeds een halve minuut voordat je opnieuw suiker toevoegt. Als de suiker op is, mix je alles nog 5 minuten op hoge snelheid door.

Voeg de witte wijn-azijn en het vanille-extract toe en mix nogmaals 5 minuten.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Teken hier 2 cirkels op met een diameter van 20 cm. Verdeel de meringue over de 2 cirkels. Gebruik voor een mooie tekening een spuitzak. Probeer zo goed mogelijk binnen de lijntjes te blijven.

Schuif de bakplaat in de oven en stel hem in op 120 graden. Bak de pavlova in 30 minuten gaar. Zet daarna de oven uit en laat de bakplaat 30 minuten in de gesloten oven staan

Maak ondertussen de mascarponecrème. Klop de slagroom samen met de kristal- en vanillesuiker stijf. Doe de mascarpone bij de slagroom en klop door de slagroom heen.

Leg 1 van de 2 plakken meringue op een taartplateau of mooi bord. Bedek met de helft van de mascarponecrème. Schep de cranberrychutney of aardbeienjam op de mascarponecrème en leg de andere meringue er bovenop. Bedek met de rest van de mascarponecrème en versier met fruit.

Serveer de pavlova met rood fruit en mascarponecrème direct. Wil je de taart voorbereiden? Bak dan de meringue van tevoren en bouw de taart op het laatste moment op.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.