Recept: Kaiserschmarrn

 

Kaiserschmarrn

Toen ik een paar jaar geleden in Wenen was heb ik kennis gemaakt met de Weense keuken. Ik kan je vertellen; die beviel me wel. Wiener schnitzels van zacht kalfsvlees, goulash, marillenknödel (het lekkerste toetjes ever!), apfelstrüdel, pretzels; ik heb ervan gesmuld! Één van mijn favoriete gerechten op de kaart was Kaiserschmarrn. Een soort fluffy pannenkoek met poedersuiker en fruitcompote. In de originele versie zitten ook nog rozijnen met rum maar ik vind dat zelf niet zo lekker. Vandaar dat ze hier ontbreken. Veel van jullie zullen de kaiserschmarrn ook wel kennen van wintersport.

Er gaan verschillende verhalen rond over hoe de kaiserschmarrn aan zijn naam komt. Mijn favoriete variant is dat het nagerecht door Sisi vanuit Beieren meegenomen werd naar Wenen. In Beieren werd het gerecht “kaserschmarrn” genoemd. Franz Joseph vond het gerecht erg lekker en vroeg hoe het heette. Hij verstond echter kaiserschmarrn in plaats van kaserscharrn. Hier moest hij erg om lachen. Omdat Franz Joseph het dessert zo lekker vond werd dit het favoriete nagerecht van de keizer. Tot op de dag van vandaag staan de kaiserschmarrn in Wenen overal op de kaart. En daar ben ik dan weer heel blij mee!

Ingrediënten kaiserschmarrn voor 4 personen

4 eieren
200 ml melk
150 gram bloem
50 gram suiker
1 vanillestokje
Een snufje zout
Roomboter om mee te bakken
Poedersuiker
Kersenjam

kaiserschmarrnScheid de 4 eieren en houd het eiwit apart. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met een theelepel het merg eruit. Doe de eidooiers, de melk, de bloem, de suiker, een snufje zout en het merg van het vanillestokje in een kom. Maak met een mixer een glad beslag van de ingrediënten.

Doe de eiwitten in een schone kom. Klop de eiwitten stijf. Spatel het opgeklopte eiwit door de rest van het beslag tot het een “fluffy” geheel is.

Smelt de roomboter in een koekenpan. Doe het beslag in de pan. Bak de pannenkoek op laag vuur tot de bovenkant stolt. Leg een bord op de pannenkoek en draai de pan om. Laat de pannenkoek weer in de pan glijden. Bak tot de onderkant gaar is. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Haal met 2 spatels de pannenkoek uit elkaar en bak de stukjes met een beetje roomboter op tot ze knapperig worden.

Serveer de stukjes kaiserschmärrn met poedersuiker en kersenjam. De kaiserschmarrn is lekker als dessert, ontbijt of als tussendoortje om jezelf te verwennen 🙂

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Kaiserschmarrn

  1. Janny Wilbrink schreef:

    Lynn, ik heb vandaag de hoisinballetjes gemaakt. Het was heerlijk! Dank voor je leuke, lekkere en gevarieerde recepten!

     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.