Recept: Rijstpudding met vanille en kardemom

 

Rijstpudding met vanille en kardemomIk ben niet echt een desserttype. Ik sla het toetje meestal over en sluit de maaltijd het liefst af met een kaasplankje met een glaasje port. Toch zijn er bepaalde desserts waar ik geen nee tegen kan zeggen. Meestal zijn dat gerechten waar een aparte, niet typische dessert smaak aan zit. Of eigenlijk zijn dat vooral de desserts waar geen kilo suiker in zit. Deze rijstpudding met vanille en kardemom heeft een zoete smaak zonder dat het overheerst. Door de kardemom is de pudding verassend kruidig en de noten geven een lekkere bite. De rijstpudding met vanille en kardemom is lekker als dessert of als verwarmend (in de winter) of juist verkoelend (in de zomer) tussendoortje.

Ingrediënten rijstpudding met vanille en kardemom voor 6 personen

450 ml volle melk
250 ml ongeslagen slagroom
200 gram dessertrijst
Een vanillestokje
4 kardemonpeulen
2 eetlepels acaciahoning
1,5 theelepel rozenwater (dit kun je kopen in de toko of Islamitische supermarkt)
50 gram roomboter
1 citroen
Een handje pistachenoten
Een handje amandelen

Doe de melk en de slagroom bij elkaar in een middelgrote pan. Verwarm langzaam de melk en de slagroom op laag vuur. De melk mag niet koken. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met een theelepel het merg uit het vanillestokje. Plet de kardemom in een vijzel zodat de zaadjes vrij komen. Dit kan ook met bijvoorbeeld een deegroller. Doe de vanille, kardemom, honing en rozenwater bij de melk. Laat 3 minuten pruttelen zodat de smaken loskomen.

Doe de dessertrijst in het melkmengsel. Zet het vuur iets hoger en laat ongeveer 20 minuten koken. De rijst moet al het vocht opgenomen hebben. Roer regelmatig goed door. Door goed te roeren komt het zetmeel uit de rijst los en hierdoor wordt de rijstpudding lekker “sticky”. Voeg als de rijst te droog wordt iets meer melk toe. Roer de roomboter door de rijst zodat hij lekker smeuïg wordt. Schep de rijstpudding met vanille en kardemon in kleine schaaltjes. Serveer niet teveel in één keer. De rijstpudding is vrij machtig. Garneer met pistachenootjes, amandelen en een beetje honing.

Je kunt de rijstpudding met vanille en kardemom zowel warm als koud opdienen. Koud met vers fruit of warm met een bolletje vanille-ijs.

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *