Simit

Recept: Simit

 

SimitIk wilde al een tijdje simit maken. Simit zijn Turkse bagels met druivensiroop en sesamzaadjes. In Turkije kun je deze broodkransen bij iedere bakker kopen en er zijn zelfs aparte simitkraampjes te vinden in de grotere steden. Ik heb me werkelijk een ongeluk gezocht naar de druivensiroop die gebruikt wordt. Uiteindelijk bleek het te koop te zijn bij de Turkse supermarkt onder de naam “pekmez”. Toen de pekmez in tha house was kon ik eindelijk beginnen met bakken. Je bent er even zoet mee (trek er rustig een uur of 2 voor uit) maar dan heb je wel wat. De Turkse broodkransen zijn lekker zoet en worden meestal geserveerd met witte kaas en zwarte olijven of jam. Lekker tijdens het ontbijt, brunch, lunch of gewoon voor tussendoor. 

Ingrediënten voor 5 simit

250 gram bloem
5 gram gist
100 ml lauw water
1 eetlepel zonnebloemolie
Een halve eetlepel suiker
Een snuf zout
4 eetlepels pekmez (te koop in de Turkse supermarkt)
50 gram sesamzaadjes

Doe de bloem, gist, suiker, zonnebloemolie en het lauwe water bij elkaar in een grote kom. Kneed de ingrediënten in 15 minuten tot een soepel deeg. Je kunt hier een keukenmachine voor gebruiken, maar ik deed het gewoon met de hand. Als het deeg te droog is kun je meer water toevoegen en als het te nat is voeg je extra bloem toe. Doe een snuf zout bij het deeg en kneed het nog een keer goed door. Leg een schone theedoek over de kom en zet het op een warme, droge en tochtvrije plek. Laat het deeg een half uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom en kneed het even door. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes en leg ze onder een natte theedoek. Zet 2 diepe borden klaar. Vermeng 4 eetlepels pekmez met 2 eetlepels water in het ene bord en doe de sesamzaadjes in het andere.

Bestuif het aanrecht met bloem. Rol tussen je handen een bolletje deeg uit in de vorm van een worst. Maak met een deegroller een klein plat lapje van het deeg. Rol het lapje op zodat je een sliert met een doorsnede van een centimeter krijgt. De sliert moet ongeveer 30 centimeter lang zijn. Doe dit met alle deegbolletjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Plak het uiteinde van 2 slierten deeg met een beetje water aan elkaar. Vlecht de 2 slierten door beide kanten in tegengestelde richting te draaien. Plak het andere uiteinde ook met water aan elkaar. Maak een ronde krans van het gevlochten deeg en plak de 2 uiteindes met water aan elkaar vast. Doop de krans eerst in de pekmez en vervolgens in de sesamzaadjes. Leg de simit op het bakpapier. Herhaal dit tot de bakplaat vol is. Bak de simit in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *