Recept: Pompoenbroodjes

 

pompoenbroodjesDe pompoen kwam 9000 jaar geleden al voor bij de indianen in Noord- en Zuid-Amerika. In de 16e eeuw namen ontdekkingsreizigers de pompoen mee naar Europa. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken in diverse Europese keukens. De pompoen is vanaf oktober verkrijgbaar. Vanaf dat moment ga ik helemaal los. Ik ben namelijk gek op pompoen en gebruik deze groente graag in mijn gerechten. Deze pompoenbroodjes zijn lekker zoet en smaken heerlijk met een beetje roomboter. Lekker bij bijvoorbeeld de linzensoep met prei en rookworst die ik laatst maakte.

Ingrediënten voor 6 pompoenbroodjes

1 pompoen van ongeveer 500 gram
25 gram roomboter
300 gram bloem
1 ei + 1 ei om de broodjes mee in te smeren
3 eetlepels basterdsuiker
1 eetlepel kristalsuiker
7 gram gist
Een eetlepel kaneel
Een theelepel kardemom
Een halve theelepel nootmuskaat
Een handje geroosterde pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de pitten. Smeer de binnenkant van de pompoen in met roomboter. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de pompoen op. Rooster de pompoen in ongeveer 40 minuten gaar. Controleer na een half uurtje hoe de pompoen erbij ligt. In iedere oven is de baktijd verschillend. Haal de pompoen uit de oven en laat het afkoelen.

Lepel de pompoen uit de schil. Pureer de pompoen met een staafmixer tot een gladde massa. Doe de pompoen in een grote kom of schaal. Doe de bloem, basterdsuiker, kristalsuiker, 1 ei, de kaneel, de kardemom en de nootmuskaat bij de pompoen. Meng en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Dek de schaal af met een theedoek en zet het een uur op een droge en warme plek. Laat het deeg een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de schaal. Vorm het deeg in 6 evengrote bolletje. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes naast elkaar. Bestrooi de bolletjes deeg met de geroosterde pompoenpitten. Kluts het andere ei los en smeer de broodje in met ei. De pompoenbroodjes komen hierdoor mooi glimmend uit de oven. Doe de bakplaat met de pompoenbroodjes in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Laat de pompoenbroodjes even afkoelen en serveer met een beetje roomboter. Lekker bij verschillende soorten soep.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *