Recept: Italiaanse broodstengels

 

Italiaanse broodstengelsToen wij van de zomer in Toscane waren hebben we heel wat mandjes brood voorbij zien komen. In Italië krijg je bij elke maaltijd een mandje brood of broodstengels. Dit brood is niet, zoals in Nederland, bedoeld om vooraf aan het eten te besmeren met boter of tapenade maar wordt gegeten tijdens de hele maaltijd. Het brood wordt gedipt in de saus of olijfolie en de restjes worden ermee van het bord gesnoept. Wat zou ik graag weer even terug in Montepulciano of Florence zijn. Lekker in het zonnetje genieten van een lekker glaasje wijn, een vers en met liefde bereid diner met een mandje brood en een fles goed olijfolie on the side. La dolce vita op zijn best. Ik teken er voor! Deze Italiaanse broodstengels nemen je voor heel even mee naar Italië. Lekker in combinatie met een pasta of risotto. Combineer bijvoorbeeld met de gnocchi met gorgonzolasaus, tagliatelle met gamba’s en citroen-roomsaus of risotto met pastinaak en pancetta die ik eerder postte.

Ingrediënten voor 10 Italiaanse broodstengels

400 gram bloem
250 ml kokend water
14 gram gist
50 gram zachte boter
1 eetlepels suiker
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel grof zeezout

Doe de gist, de suiker en het kokend water bij elkaar in een kom. Roer de ingrediënten door elkaar en laat een paar minuten staan. Doe de boter, bloem, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en zout bij het gistprutje in de kom. Kneed de ingrediënten door elkaar. Dit kan met de hand of met een keukenmachine. Vet een schone kom in met boter. Doe het deeg in de schone kom en dek hem af met een (schone) theedoek. Zet de kom met deeg op een droge warme plek en laat het een uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in 10 stukken. Rol de stukken deeg uit tot staafjes van ongeveer 20 centimeter lang en met een doorsnede van ongeveer 2 centimeter. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de Italiaanse broodstengels naast elkaar neer. Schuif de bakplaat in de oven en bak de Italiaanse broodstengels in 15 tot 20 minuten gaar. Laat de stengels voor serveren een kwartiertje afkoelen. Lekker om te serveren met olijvenbrood en kwalitatief goede olijfolie.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *