Recept: Brioche

 

BriocheDe eerste keer dat ik brioche maakte was met kerst. Rond de feestdagen heb ik altijd kerstvakantie en dus veel tijd om te koken en te experimenteren. Ik moest voor het diner bij mijn schoonfamilie het voorgerecht maken en ik had gekozen voor eendenrillettes met rode uienchutney en brioche. Eendenrillettes zijn eendenbouten die langzaam gegaard zijn in ganzenvet. Klinkt best smerig op een mooie warme dag als vandaag. Daarom post ik dat recept pas rond de feestdagen, als we weer met een dikke trui aan Netflix liggen te kijken op zondag.

De brioche op de foto heb ik helaas niet zelf gebakken. Ik was afgelopen vrijdag bij een workshop waar we aan de slag gingen met het maken van brioche. Na het maken van het deeg zouden de instructeurs het brood laten rijzen en bakken en na een paar uur kon je de brioche weer ophalen en meenemen. Toen we, dolenthousiast en benieuwd naar mijn brood, aankwamen was er alleen een klein probleempje. Mijn. brood. was. weg. Serieus! Iemand had mijn brioche gestolen! Hoe dan! Gelukkig was er nog een brood over en gaven ze deze maar aan mij mee. Ik weet zeker dat mijn eigen brood veel mooier was. En luchtiger. En lekkerder. Hoe bizar is dat. Waarom steel je iemands brood? Ik ben er nog steeds niet over uit! Er zat maar één ding op, thuis aan de slag gaan. Ingrediënten voor 1 brioche

300 gram bloem
3 eieren + 1 extra om de brioche mee te besmeren
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
200 gram roomboter
75 ml lauwe volle melk
6 gram zout
25 gram basterdsuiker
Een snuf zout

Meng de gist met de melk en de suiker. Roer alles goed door elkaar. Doe de bloem, het zout en de eieren in een kom of in de keukenmachine. Giet het mengsel met de melk bij de bloem en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Doe de boter bij het deeg en kneed tot de boter is opgenomen. Dek de kom af en zet het deeg minstens een uur in de koelkast

Verdeel het deeg in 5 stukken. Kneed de stukken even door en rol er bolletjes van. Vet een springvorm in met olie of boter. Leg de bolletjes in de springvorm. Kluts het overgebleven eitje los. Smeer de bovenkant van de brioche in met het ei. Zet de springvorm in de koelkast en laat de brioche minstens een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de brioche in de oven en bak hem in 45 minuten gaar. Lekker met roomboter en jam. Ook lekker om te serveren bij bijvoorbeeld eendenrilletes of paté.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Brioche

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *