Recept: Gekarameliseerde spruitjes

 

Gekarameliseerde spruitjesSpruitjes; mensen zijn er dol op of gruwelen er juist van. Vroeger was het ook niet mijn favoriete groente. Zoals veel producten en gerechten ben ik spruitjes rond mijn twintigste gaan waarderen. Vroeg lustte ik helemaal niet zoveel. Ik was het ook niet gewend om nieuwe dingen te proberen.s Omdat ik het vervelend begon te vinden dat ik veel gerechten in restaurants en bij mensen thuis niet lekker vond besloot ik om alles net zolang te proeven tot ik het ging waarderen. Nu lust ik bijna alles. Spruitjes vind ik het lekkerst op deze manier. De vaak bittere smaak wordt door het karamelliseren lekker zoet. Lekker met een kruidige saus en rood vlees.

Ingrediënten gekarameliseerde spruitjes voor 2 personen

500 gram spruitjes
250 gram babysjalotjes
3 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel tijmblaadjes
Een eetlepel roomboter
Een snuf zeezout
Versgemalen peper

Snijd de onderkant van de spruitjes en haal het buitenste schilletje er vanaf. Breng een pan met water en een snuf zeezout aan de kook. Kook de spruitjes beetgaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de babysjalotjes en snijd de onderkant er vanaf. Snijd de babysjalotjes doormidden. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Doe de sjalotjes in de pan en bak ze in ongeveer 10 minuten lichtbruin. Roer de balsamicoazijn, tijm en een beetje zeezout door de sjalotjes. Voeg de spruitjes bij de sjalotten en bak op laag vuur even mee.

Doe de spruitjes en sjalotjes in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje extra balsamicoazijn. Schuif de ovenschaal met spruitjes en sjalotes in de oven en bak ze tussen de 15 en 20 minuten. Controleer na 10 minuten steeds of ze niet te hard bakken. Garneer de gekarameliseerde spruitjes met takjes verse tijm en strooi voor serveren een beetje versgemalen peper over het gerecht heen.

De gekarameliseerde spruitjes zijn lekker in combinatie met rood vlees, wild, aardappeltjes uit de oven of een kruidige saus.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *