Recept: Gegrilde witlof met citrusmarinade

 

Gegrilde witlof met citrusmarinadeWitlof en ik zijn niet altijd geode vrienden geweest. Vroeger gruwelde ik echt van deze witte groente. Zelfs met ham (toen ik nog varkensvlees at) en kaas vond ik het niet te doen. Het leek wel alsof de smaak van de witlof nu heel anders is. Toen ik laatst een artikel over witlof las werd het me allemaal een stuk duidelijker. Het schijnt inderdaad zo te zijn dat witlof vroeger een veel bitterdere smaak had. De laatste tijd zijn ze in de witlofteelt steeds meer bezig geweest met het kweken van frissere soorten. Als de witlof gegrild, gekookt of gewokt wordt is de bittere smaak vrijwel helemaal verdwenen. Deze gegrilde witlof met citrusmarinade is lekker fris met een kruidige nasmaak. Lekker als fris bijgerecht bij vis of vlees en aardappeltjes uit de oven.

Ingrediënten gegrilde witlof met citrusmarinade voor 2 personen

2 witlofstronkjes
2 teentjes knoflook
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes
1 eetlepel platte peterselie
1 sinaasappel
1 citroen
Een flinke scheut olijfolie
Eventueel een beetje honing
Een snuf zeezout
Versgemalen peper

Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Verhit een grillplaat of –pan. Grill de witlof aan beide kanten gaar. Hak de tijm, rozemarijn en peterselie fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Pers de teentjes knoflook. Doe de kruiden, citroen- en sinaasappelrasp en knoflook een schaaltje. Giet de olijfolie over de kruiden en meng goed met elkaar. Pers het sap van de sinaasappel en de helft van de citroen uit. Doe het citrussap bij de marinade en roer het door elkaar. Maak de citrusmarinade af met peper en zout. Voeg eventueel een beetje honing aan de marinade toe.

Leg de gegrilde witlof naast elkaar op een grote schaal of bord. Besprenkel de witlof met de citrusmarinade. Strooi een beetje versgemalen peper over de gegrilde witlof met citrusmarinade.

De gegrilde witlof met citrusmarinade is lekker in combinatie met wild of witvis. Ook lekker om samen met (wit)vis in de oven te bakken.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *