Kerstrecept: Gekonfijte venkel met knoflook en sinaasappel

 

Gekonfijte venkel met knoflook en sinaasappelNu kerst in de buurt komt komen er steeds meer bijgerechtjes in mijn hoofd. Hoewel ik het ook leuk vind om grote stukken vlees, vis of andere hoofdgerechten te bereiden blijven deze kleine gerechtjes mijn favoriet. Met een goed bijgerecht breng je de hoofdschotel naar een hoger niveau. Smaakbommetjes die de maaltijd kunnen maken of breken. Deze gekonfijte venkel met knoflook en sinaasappel is een lekker bijgerechtje bij vis of kruidig vlees. Het zoete van de sinaasappel en het kruidige van de knoflook zorgen voor een frisse smaakcombinatie. Ook lekker bij het gourmetten!

Ingrediënten gekonfijte venkel met knoflook en sinaasappel voor 3 personen

2 venkels
2 hele bolle knoflook
500 ml versgeperst sinaasappelsap
25 gram roomboter
Een paar takjes dille
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Haal de buitenste laag van de venkel af en snijd hem in scheutjes. Pel de bollen knoflook en snijd ze in de doorsnede doormidden. Je krijgt nu 2 ronde “roosjes” en een aantal losse teentje. Pel de losse teentjes.

Verhit een beetje olijfolie in een steelpannetje. Doe de venkel bij de olijfolie en stoof het even aan. Doe de knoflook bij de venkel. Giet de sinaasappelsap over de knoflook en venkel. Voeg de boter toe en laat al roerend door het sap smelten. Laat de venkel en knoflook ongeveer 20 minuten konfijten.

Zeef de venkel en de knoflook. Leg de venkel op een mooie schaal. Knijp de teentjes knoflook over de venkel uit. Vang het sinaasappelvocht op in een pannetje. Kook het vocht in een kwartietje in tot een sausje. Schenk de saus over de venkel heen. Breek de dille in kleine stukjes. Strooi de dille over de venkel. Maak de gekonfijte venkel met knoflook en dille af met een beetje peper en zout.

De gekonfijte venkel met knoflook en sinaasappel is een fris gerechtje dat goed smaakt bij kruidig (lams)vlees en allerlei soorten vis. Ook lekker bij de barbecue.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *