Recept: Yoghurtcake met aardbeien en citroen

 

Yoghurtcake met aardbeien en citroenToen ik gister op de markt liep hadden alle groente- en fruitkramen een bord hangen om de Hollandse aardbeien aan te prijzen. In plastic doosjes lagen de rode rakkers op de kramen te shinen. Hoera, ze zijn weer in het seizoen! Het water liep me in de mond. Ik kon het niet laten om een doosje mee te nemen. Dat heb ik niet alleen met aardbeien overigens. Ik maakte ook een doosje frambozen, 6 passievruchten en een watermeloen buit. Daar ga ik deze week allerlei lekkers mee maken. ’s Middags besloot ik om de aardbeien te verwerken in een cake. Een yoghurtcake met aardbeien en citroen om precies te zijn. Fris, smeuïg en ontzettend lekker. Een cadeautje bij de koffie. Ook prima als ontbijt overigens. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Ik kon het niet laten vanmorgen. Guilty! 
Ingrediënten yoghurtcake met aardbeien en citroen

350 gram aardbeien
275 gram bloem +2 eetlepels om met de aardbeien te mengen
250 gram kristalsuiker
225 zachte roomboter (ongezouten)
250 gram Griekse yoghurt
1 citroen
3 eieren
1 theelepel bakpoeder
Een snuf zout
Eventueel een beetje poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de schil van de citroen. Meng de bloem, de citroenschil, het bakpoeder en het zout met elkaar.

Snijd de aardbeien in kleine stukje en meng ze met 3 eetlepels bloem. Pers het sap uit de citroen.

Mix de roomboter en de kristalsuiker tot een luchtig mengsel. Doe, terwijl je blijft mixen, één voor één de eieren bij het botermengsel. Voeg het citroensap en de helft van het bloemmengsel toe. Blijf mixen. Voeg vervolgens de helft van de yoghurt, de andere helft van de bloem en tenslotte de laatste yoghurt toe.

Zet de oven terug op 160 graden. Spatel de aardbeien door het beslag. Smeer de cakevorm in met boter. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de yoghurtcake met aardbeien en citroen in de oven en bak hem in een uur gaar. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Prik de prikker in de cake. Als hij er schoon uit komt is hij gaar. Zo niet, bak de cake iets langer door.

Haal de cake uit de oven en laat hem een half uur in de vorm afkoelen. Stort de cake op een bakrooster en laat hem verder afkoelen. Bestrooi voor serveren met poedersuiker.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *