Recept: Twixtaart (millionaires shortbread)

 

TwixtaartZondag is bakdag en dat heb ik afgelopen week geweten. Ik maakte deze twixtaart vorige week zondag. Na het bakken stond hij onder een stolp in de keuken. We hebben er de hele week van lopen snoepen. Iedere keer als ik langs de keuken liep sneed ik een klein stukje af. En dat terwijl ik helemaal geen zoetekauw ben. Ik kon het gewoon niet laten. Vanmorgen verdween het laatste stukje in Douwe zijn mond (wel een ongelooflijke zoetekauw). En dat is maar goed ook. Tijdens het bakken gebruikte ik per ongeluk gezouten roomboter. Ik had niet door dat ik in de supermarkt de verkeerde had gepakt en proefde het pas toen de karamel al klaar was. En zo werd het een twixtaart met salted karamel. Mijn favoriete smaak. Niet de bedoeling maar wel heel goed uitgepakt. Geen wonder dat ik bleef snoepen. Geen fan van salted karamel? Gebruik dan ongezouten boter. Wel even goed opletten tijdens het boodschappen doen ;). Jullie zijn gewaarschuwd. Hij is gevaarlijk lekker!

Ingrediënten twixtaart

Voor de bodem

200 gram bloem
4 eetlepels suiker
140 gram roomboter
1 ei
Een snuf zout

Voor de karamelvulling

1 blikje gecondenseerde melk
60 gram roomboter (gebruik gezouten boter voor een salted caramel)
4 eetlepels basterdsuiker

Voor de topping

200 gram pure of melkchocola

Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in. Snijd de boter in kleine stukjes. Zeef de bloem en doe het samen met de suiker, boter, ei en een snuf zout in een grote schaal of kom. Kneed, met de hand of met een keukenmachine, tot er een soepel deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bakvorm. Prik gaatjes in de bodem. Zet de bakvorm in de oven en bak de bodem in 30 minuten gaar.

Smelt de boter op laag vuur in een steelpan. Giet de melk en de suiker bij de boter en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Zet het vuur hoger. Breng, terwijl je blijft roeren, het melkmengsel aan de kook. Blijf 10 minuten goed roeren tot de karamel is ingedikt. Laat de karamel even afkoelen en giet het daarna op de koekbodem. Smeer de karamel goed uit.

Breek de chocola in blokjes. Breng een pannetje met een klein laagje water aan de kook. Zet een kom op de pan en doe hier de chocola in. Roer de chocola door met een spatel tot het gesmolten is.

Verdeel de chocola over de karamel. En laat het een uur afkoelen. Bewaar de twixtaart buiten de koelkast anders slaat de chocola wit uit. Snijd de twixtaart met een warm mes in dunne reepjes of vierkanten. Pas op.. verslavend lekker!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *