Recept: Pompoencake met karamel

 

Pompoencake met karamelTerwijl ik dit zit te typen ben ik behoorlijk rozig. Ik ben gister de hele dag op het honkbalveld geweest om een jeugdtoernooi te organiseren. Ontzettend leuk, maar ook erg vermoeiend. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en was het een gezellige dag. Jullie begrijpen wel dat ik thuis meteen op de bank plofte met een glaasje wijn. Wat hapjes op tafel en een lekker muziekje op de achtergrond. Even relaxen. Want hoe leuk die kids ook zijn, ik ben toch blij als ze aan het einde van de middag met hun ouders mee naar huis gaan. Ik ben er zo nog niet aan toe! Vandaag sta ik de hele dag in de keuken. We gaan aankomende week naar Portugal en ik wil nog een paar foodfoto’s maken voordat we weg gaan. Dan hoef ik in Portugal straks he-le-maal niks te doen. Nouja… Beetje vinho verde drinken.. beetje barbecuen.. beetje surfen.. beetje inspiratie opdoen.. Maar niet koken voor de blog en al helemaal niet denken aan werk. Tussen het koken door ga ik lekker snoepen van deze pompoencake met karamel die ik nog heb staan. Ik maakte hem afgelopen week toen het buiten keihard regende. Het enige remedie tegen slecht weer is om het binnen zo gezellig te maken dat de regen een versterkend effect heeft. En dat deed ik. Kaarsjes aan, muziekje op en een cake in de oven. Na 10 minuten begon het huis heerlijk te ruiken. Ik kon niet wachten tot de cake klaar was. Hij is heerlijk geworden. Stiekem is de herfst best een fijn seizoen!

Ingrediënten pompoencake met karamel

Voor de pompoencake

Een halve pompoen (van ongeveer 200 gram)
200 g patentbloem
220 g lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout
2 theelepels speculaaskruiden
3 eieren
Een halve pompoen (ongeveer 250 gram)
80 ml olie
40 gram roomboter
1 theelepel vanille-extract

Voor de karamel

3 eetlepels roomboter
3 eetlepels basterdsuiker
4 eetlepels melk
1/2 theelepel vanille-extract
4 eetlepels poedersuiker
Een snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen doormidden en schep de pitten eruit. Leg de pompoen in een ovenschaal en zet hem in de oven. Rooster de pompoen in een half uur gaar.

Klop de suiker en de eieren tot een schuimig mengsel. Schep het (gare) pompoenvruchtvlees uit de schil en doe het samen met de olie, de gesmolten boter en de vanille bij het eiermengsel. Meng tot er een beslag ontstaat. Zeef de bloem, de baking soda, het bakpoeder en de speculaaskruiden en doe het bij het pompoenmengsel. Mix alles goed door elkaar. Vet een cakevorm in en schep het cakebeslag erin. Zet de cake in de oven en bak hem in 50-60 minuten gaar. Laat de pompoencake afkoelen op een bakrooster.

Smelt de roomboter en de suiker in een steelpan. Doe de melk, het vanille-extract en een snuf zout bij het botermengsel en laat inkoken tot er een karamel ontstaat. Roer, beetje bij beetje, de poedersuiker door de karamel. Besmeer de pompoencake met karamel en laat even afkoelen in de koelkast.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *