Recept: Limoncello cheesecake

 

Limoncello cheesecakeTrappenburg maakt de allerlekkerste limoncello die ik ooit geproefd heb. Je zou verwachten dat de Italianen er meer verstand van hebben, maar geen enkele limoncello uit Italië (die ik geproefd heb) heeft deze variant overtroffen. Trappenburg is een destilleerderij in Friesland. Ik maakte kennis met ze via de local goods market in de Hallen in Amsterdam. De enthousiaste eigenaren hielden ons aan om te proeven. Heel ongedwongen en zonder aandringen tot kopen dronken we een glaasje mee. De producten spraken voor zich en we namen meteen een flesje mee. In het gezellige proeflokaal de Hollandse kus in Friesland kun je meerdere likeur- en bierproeverijen boeken. Zo maken ze bij Trappenburg ook waddenwodka (met zeekraal), likeur van trappistenbier en sinds kort ook hun eigen Berenburg. Ben je een keer in de buurt, wip dan even langs! Behalve dat limoncello lekker is om te drinken, kun je er ook heel goed mee koken. Bijvoorbeeld in deze limoncello cheesecake. Het kost even tijd maar dan heb je wel wat. Want lekker dat hij is! Hoewel het recept vrij lang is, kan iedereen deze cheesecake maken. Het is vooral belangrijk dat je de oventemperatuur en de bak- en koeltijden goed aanhoudt. Een cheesecake heeft nou eenmaal tijd nodig. Maar als je uiteindelijk klaar bent heb je wel een frisse citroentaart met een vleugje limoncello. En geloof me, daar zegt niemand nee tegen!

Ingrediënten limoncello cheesecake

 

Voor de bodem

3 eetlepels suiker
50 gram roomboter + extra om in te vetten
1/2 theelepel citroenrasp
100 gram Bastognes

Voor de cheesecake

700 gram volle kwark
50 gram suiker
5 eetlepels limoncello
1 vanillestokjes
1 citroen
3 eieren + 1 eiwit

Voor het gele geleilaagje

2 eetlepels maïzena
50 gram suiker
125 ml water
4 eetlepels limoncello
1 eidooier

Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een steelpannetje. Verkruimel de Bastognes. Dit gaat het beste met een deegroller of blender. Meng de verkuimelde koekjes met de gesmolten boter, suiker en citroenrasp tot een kruimelig deeg. Vet een springvorm in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Verspreid het deeg gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de springvorm in de oven en bak de bodem in 10 minuten stevig.

Schakel de oven terug naar 150 graden. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap met een theelepel het merg uit het vanillestokje. Rasp de schil van de citroen. Scheid een ei. Het eiwit gebruik je nu, de dooier heb je straks nog nodig. Doe de kwark, suiker, vanille en het citroenrasp in een grote kom of schaal en meng alles goed met een mixer. Voeg, terwijl je blijft mixen, één voor één de eieren en het eiwit toe. Giet het kwarkmengsel in de springvorm. Zet de springvorm in de oven en bak de cheesecake in 60 minuten gaar. Schakel de oven uit, maar laat de cheesecake nog een uur in de oven staan. Zet de cheesecake als hij afgekoelt is in de koelkast.

Meng de suiker met de maïzena en zet het in een steelpannetje op het vuur. Voeg het water en de limoncello bij de suiker en roer tot het mengsel begint te binden. Voeg, terwijl je goed blijft roeren, de eidooier toe. Als goed is ontstaat er nu een citroengelei. Smeer de gelei over de bovenkant van de limoncello cheesecake en laat het een uur opstijven in de koelkast. Haal de cheesecake voorzichtig uit de vorm.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *