Rabarber meringue taart

Recept: Heerlijk frisse rabarber meringue taart

 

Rabarber meringue taartHoera! De rabarber is weer in het seizoen. Ik vind de raberber met zijn mooie roze stengels zo’n lekkere groente (jawel, rabarber is een groente. Geen fruit!). De friszure smaak vind ik heerlijk combineren met zoete baksels of desserts. Een fijne tegenhanger bij al dat zoete geweld. En die geur, jammie! Het water loopt me alweer in de mond als ik erover schrijf. Ja guys, je krijgt mij letterlijk mijn bed uit voor een gerecht met rabarber. Ook zo’n rabarberfan? Dan ga ik je vandaag heel erg blij maken. Afgelopen weekend maakte ik namelijk een heerlijke rabarber meringue taart. Het was even een projectje, maar dan heb je wel wat. Een friszoete taart met een lekkere laag schuimige meringue on top. Jammie!




Rabarber meringue taart

Ingrediënten rabarber meringue taart

Voor de bodem

225 gram bloem
1 eidooier
125 gram boter
75 gram basterdsuiker
Een snuf zout

Voor de rabarbervulling

400 gram rabarber
175 gram basterdsuiker
1 sinaasappel
2 eetlepels maïzena
3 eidooiers
25 gram roomboter

Voor de meringue

4 eiwitten
225 gram basterdsuiker
2 theelepels maïzena

Rabarber meringue taart

Verwarm de oven voor op 190 graden

Doe de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom en kneed met een mixer of met de hand tot een deeg. Vorm het deeg tot een bolletje. Bekleed het bolletje met vershoudfolie. Leg het deeg een half uurtje in koelkast.

Snijd de uiteindes van de rabarberstengels en snijd ze in stukjes. Leg de stukken rabarber in een ovenschaal. Pers de sinaasappel. Bestrooi de rabarber met 50 gram basterdsuiker en giet de sinaasappelsap in de schaal. Zet de ovenschaal in de oven en bak 25 minuten.

Haal de ovenschaal uit de oven en trek de rabarber met 2 vorken uit elkaar. Je kunt de rabarber ook egaal maken met een mixer. Ik hou persoonlijk van een beetje structuur.

Vet de bakvorm in. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de vorm. Scheurtjes en oneffenheden kun je met je vingers herstellen.

Prik een paar gaatjes in de bodem en leg een vel bakpapier (vorm tot een prop en houd even onder de kraan, dan wordt het papier soepeler) op de taart. Vul de vorm met bakbonen of droge rijst. Zet de vorm in de oven en bak 20 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en bak nog 8 minuten zodat het deeg lekker bruin wordt.

Doe de rabarber, de maïzena, 3 eidooiers en 125 gram basterdsuiker in een pannetje. Breng de inhoud van het pannetje aan de koek. Voeg de roomboter toe en laat zachtje pruttelen tot het dikker wordt.

Schep de rabarbervulling op de bodem van de taart. Zet in de koelkast en laat een half uurtje afkoelen.

Doe de eiwitten in een kom en mix tot half stijve pieken. Voeg de suiker en de maïzena toe en mix tot het helemaal stijf is.

Spatel het eiwit op de rabarbervulling. Brand een mooie tekening op de meringue met een gasbrandertje of zet hem even kort onder de grill.

Serveer de rabarber meringue taart direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *