Recept: Gevulde koeken

 

Gevulde koekenZondag is voor mij bakdag. Gister bakte ik gevulde koeken. Zoals jullie weten is patisserie niet mijn sterkste kant. Veel baksels die ik maak halen de blog niet. Ik vind dat ik pas iets online kan zetten als het recept echt goed is. Ik kreeg de tip voor deze gevulde koeken van een collega. We hadden een pak met gevulde koeken in de docentenkamer liggen en ik zat de ingrediënten te checken. Jammer genoeg zat er gelatine in de koeken en zoals ik al vaker heb verteld ben ik allergisch voor varkensvlees en -gelatine. Mijn collega kwam op het idee dat ik ze dan maar zelf moest maken en begon meteen het recept voor me op te schrijven. Als je de juiste verhoudingen gebruikt is het onmogelijk om ze te laten mislukken zei ze erbij. En daar had ze gelijk in, want de koeken waren heerlijk. Hierbij het recept voor gevulde koeken die niet kunnen mislukken. Zowel voor bakklunsen als ik als voor de echte patisseriemasters!

Ingrediënten voor 8 kleine gevulde koeken

200 gram amandelspijs (ik haalde het kant en klaar bij de bakker)
2 eieren + 1 extra om de koeken mee in te smeren
250 gram bloem + extra om het aanrecht te bestuiven
80 gram suiker
150 gram roomboter
1,5 theelepel geraspte citroenschil
Een snufje zout

Snijd de roomboter in blokjes en laat het zacht worden. Breek de eieren in een schaaltje en kluts ze los. Doe de bloem, suiker, geraspte citroenschil, roomboter en eieren bij elkaar in een grote kom of schaal. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg op het aanrecht en rol het uit tot een lap van een halve centimeter dik. Steek met een ronde steker (of theemok/koffiebeker) 16 cirkels uit het deeg. Leg in het midden van 8 cirkels een bolletje amandelspijs. Leg de andere cirkels er bovenop. Druk de zijkanten goed aan met een vork of de bolle kant van een lepel. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de koeken hierop. Kluts het overgebleven ei los en smeer de bovenkant van de gevulde koeken in. Schuif de gevulde koeken in de oven en bak ze in 30 minuten goudbruin. De gevulde koeken zijn extra lekker als ze nog een beetje warm zijn. Garneer de gevulde koeken eventueel met een paar amandelen.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.