Recept: Citroentaartjes met meringue

 

Citroentaartjes met meringueAls je me 2 jaar geleden had verteld dat ik deze taartjes gebakken zou hebben dan had ik je ronduit uitgelachen. Ik ben absoluut geen bakheld. Sterker nog, eigenlijk kan ik vrij weinig op het gebied van bakken. Driekwart van mijn baksels mislukt en als het dan een keer goed uitpakt is het ook echt feest. Omdat ik het wel leuk vind om te bakken ben ik steeds meer aan het oefenen. “Practice makes perfect” zeggen ze toch altijd. Nou kom maar op dan. En met die gedachte begon ik aan deze citroentaartjes met meringue. Halverwege ging alles al verdacht goed, en toen het eindresultaat zichtbaar werd kon ik wel een dansje doen. Het was me gewoon gelukt om een mooi taartje te fabriceren. Uit blijdschap at ik er meteen eentje op. Want lekker, dat zijn ze zeker. Het kost even wat tijd en inspanning maar dan heb je wel wat. En geloof me, als het mij lukt, lukt het jullie zeker!

Omdat ik geen varkensvlees eet gebruikte ik rundergelatine in de citroentaartjes met meringue. Je kun deze velletjes halen bij de Islamitische supermarkt. Als je het daar niet kunt vinden kun je het eventueel even vragen. Vaak weten ze je dan te vertellen waar je het wel kan halen.

Ingrediënten voor 6 citroentaartjes met meringue

 

Voor het deeg

2 eidooiers
175 gram bloem
100 gram roomboter (op kamertemperatuur) + extra om in te vetten
75 gram poedersuiker
35 gram amandelmeel
Een snuf zout

Voor de vulling

1,5 blaadje gelatine
150 gram suiker
3 citroenen
2 eieren
3 eidooiers
175 gram boter (op kamertemperatuur)

Voor de meringue

60 ml water
230 gram suiker
3 eiwitten
Een snuf zout

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote schaal of kom. Meng alles met elkaar en kneed er een soepel deeg van. Rol het deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast om te rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de kleine taartvormpjes in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Bekleed de taartvormpjes met het deeg. Prik het deeg op de bodem van de taartjes in met een vork. Schuif de taartjevormpjes in de oven en bak ze in 10 tot 15 minuten gaar. Laat de taartbodems een kwartier afkoelen in de vormpjes. Haal de taartbodems uit de vormpjes en zet ze aan de kant om verder af te koelen.

Leg de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water. Rasp de schil van anderhalve citroen. Pers de 3 citroenen uit. Doe de suiker, het citroenrasp, het citroensap, 3 eidooiers en 2 eieren in een steelpan. Verwarm de inhoud van de steelpan op laag vuur terwijl je blijft roeren. Laat het mengsel langzaam dikker worden. Let op dat het niet gaat koken. Giet de citroenvulling door een zeef en roer de gelatine erdoor. Snijd de boter in blokjes en roer dit door het citroenmengsel tot het opgelost is. Laat de citroenvulling een half uur opstijven in de koelkast.

Doe het water met de suiker in een pannetje. Laat de suiker op laag vuur oplossen. Let op dat het water niet gaat koken. Doe de eiwitten en het zout in een grote kom of schaal. Klop de eiwitten op tot het een schuimige massa wordt. Dit kun je met de hand doen, maar het werkt beter met een mixer. Giet de suikersiroop bij de meringue terwijl je blijft kloppen.

Schep de citroenvulling in de taartbodems. Spatel een mooie dot met meringue op de citroenvulling. Brand de meringue eventueel met een brander aan. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *