Cantuccini

Recept: Cantuccini

 

CantucciniZie je die koffie? Die is niet van mij. Ik houd stiekem helemaal niet van koffie. Douwe wel. Sterker nog, Douwe is er gek op. Het glas op de foto is van hem. Ik houd het liever bij thee. Of cola light. Dat blijft mijn guilty pleasure. De koekjes zijn daarentegen wel mijn invloed. Het zijn cantuccini. De cantuccini is een kneiterhard koekje met amandel. Ze zijn zo hard omdat ze 2 keer worden gebakken. Eerst als een grote en beetje platte rol en later in plakjes. In Italië krijg je na het dessert vaak een kop espresso of likeurtje en een schaaltje met cantuccini. Het is de bedoeling dat je het koekje in de koffie of likeur doopt. Zo breek je niet je tanden en wordt de smaak van het koekje nog beter. De cantuccini is mijn lievelingskoekje. Als ik niet oplet eet ik zo een hele zak leeg. Zo lekker vind ik ze. Daar heb ik geen koffie of likeur voor nodig. En dan te bedenken dat er nu 40 in de koektrommel zitten. This is my lucky day!
Ingrediënten voor ongeveer 40 cantuccini

500 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram suiker
4 eieren
1 vanillestokje
400 gram amandelen
1 theelepel acacia honing
Snuf zout

Cantuccini

Splits de eieren. Doe de eiwitten in een kom en klop ze tot stijve pieken.

Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap met een theelepel het merg eruit. Meng de eidooiers, de suiker, de honing en het merg van het vanillestokje met elkaar.

Spatel het eiwitschuim door het suikermengsel. Hak de amandelen in grove stukken. Doe de bloem, de amandelen en een snuf zout bij de rest. Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg. Het deeg mag best een beetje plakkerig zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Maak van het deeg 4 rollen met een diameter van ongeveer 4 cm. Leg de deegrollen op het bakpapier. Let op dat er genoeg ruimte tussen de rollen zit. Het deeg gaat straks nog een beetje rijzen in de oven. Schuif de bakplaat in de oven en bak de deegrollen in 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de rollen even afkoelen. Snijd de rollen in stukjes van ongeveer 2 cm breed. Leg de stukjes deeg met de “gesneden” kant naar beneden op de bakplaat en bak nog 15 minuten op 180 graden.

De cantuccini zijn nog een beetje slap als ze uit de oven komen. Laat de koekjes even afkoelen. Ze worden nu vanzelf knapperig.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *