Recept: Pulled pork op zijn Indonesisch

 

Pulled pork op zijn IndonesischSinds de eerste foodtrucks met broodjes met pulled pork verschenen is hij niet meer uit het festivalbeeld verdwenen. En terecht. Want dit sappige slow roasted vlees is ontzettend lekker. Wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken. Het duurt even, dat wel. Maar dan heb je wel wat. Vorige week besloot ik het beste uit twee werelden te combineren en maakte pulled pork op zijn Indonesisch. In plaats van barbecuesaus en een dry-rub (die heb ik ook een keer gemaakt, klik hier voor het recept) gebruikte ik ketjap, 5-kruidenpoeder en chilipeper. Het resultaat? Sappig vlees in een saus zoet-pittige ketjapsaus. Ontzettend lekker met witte rijst, gefrituurde uitjes, atjar en komkommer. Ik maakte er pulled pork to go van. In een wrap. Makkelijk voor onderweg. In de dug-out tijdens een sportwedstrijd bijvoorbeeld. Douwe en zijn teamgenoten waren me weer dankbaar. Nu nog verzinnen wat ik ze morgen mee ga geven. 

Ingrediënten Pulled pork op zijn Indonesisch voor 8 personen

2 kilo procureur (varkensschouder)
150 ml groentebouillon
150 ml ketjap manis
2 cm verse gember
3 tenen knoflook
3 uien
3 eetlepels azijn
2 rode pepers
1 eetlepel sambal badjak
1 eetlepel palm- of rietsuiker
1 theelepel 5-kruidenpoeder
1 theelepel katoembar
2x steranijs
3 kruidnagels
Een scheutje olie om in te bakken.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Pers de teentjes knoflook en snijd de uien in grove stukken. Rasp de gember en snijd de rode pepers in ringetjes (verwijder eerst de zaadjes). Verhit een beetje olie in een braadpan. Doe de knoflook, uien en gember in de pan en bak tot het glazig ziet. Doe de katoembar, het 5-kruidenpoeder, de sambal en de suiker bij de rest in de pan. Roer door elkaar en bak tot het gaat geuren. Leg de procureur in de pan en bak tot alle kanten bruin beginnen te zien.

Giet de ketjap, de azijn en de groentebouillon over de procureur heen. Leg de steranijs en de kruidnagels in de pan en steek een kernthermometer in de procuereur. Zet de pan in de oven en stel de oven in op 6 uur. Giet elk half uur de saus over het vlees. Bak de procureur tot de kernthermometer 88 graden aangeeft. Bij mij duurde dit 5 uur.

Haal de braadpan uit de oven. Haal het vlees uit de pan en trek het met 2 vorken uit elkaar. Leg het vlees in een ovenschaal.

Zet de braadpan met de saus op het vuur en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en kook de saus in tot hij gehalveerd is. Meng het vlees met 2 of 3 soeplepels van de saus. Stel de oven in op 160 graden en zet het vlees nog een half uurtje terug zodat de bovenkant van de pulled pork een beetje knapperig wordt. Roer alles nog een keer goed door.

Serveer de pulled pork op zijn Indonesisch met witte rijst en gefrituurde uitjes of in een wrap met atjar, komkommer en gefrituurde uitjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *