Saté babi

Recept: Indonesische saté van varkenshaas (saté babi)

 

Weekend! En wat voor één. Eindelijk is het zonnetje gaan schijnen. Ik word er zo vrolijk van. Bij een zonnige dag hoort een zonnig gerecht. Vandaag is dat een lekker borrelhapje. Deze Indonesische saté van varkenshaas maakte ik vorige week als borrelhapje tijdens Pasen. Ze vielen in de smaak, want in een mum van tijd was het bord leeg. Een blijvertje dus. In Indonesië eten ze trouwens geen pindasaus bij hun saté. Daar serveren ze een zoet-zure en pittige ketjapsaus bij de spiesjes. Ik geef ze gelijk, want ik vind dat stiekem nog beter smaken dan met pindasaus. Ik zal binnenkort het recept met jullie delen. Voor nu moeten jullie het doen met alleen de saté an sich. Dat is volgens mij ook geen straf. Serveer met pindasaus, kroepoek en gefrituurde uitjes en iedereen is blij. En mocht het nou écht mooi weer worden, dan maak je de saté gewoon op de barbecue. Ik kan niet wachten!




Ingrediënten voor 12 stokjes Indonesische saté van varkenshaas

500 gram varkenshaas
1 rode ui
1 limoen
2 chilipepers

Voor de marinade

2 middelgrote uien
4 tenen knoflook
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel laos
1/4 theelepel kurkuma
2 theelepels sambal
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel basterdsuiker
5 eetlepels ketjap manis
Peper en zout

Versnipper de uien en pers de tenen knoflook. Snijd de varkenshaas in blokjes.

Meng de ketoembar, de laos, de gemalen komijn, de kurkuma, de gember, het azijn, de sambal, de basterdsuiker en een snuf zout tot een pasta.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Doe de knoflook en de ui in de pan en fruit tot het glazig wordt. Voeg de kruidenpasta toe en bak tot het begint te geuren. Voeg de ketjap toe en roer alles door elkaar. Giet de marinade in een grote kom en laat het afkoelen.

Leg de varkenshaas in de ketjapmarinade en roer alles door elkaar. Laat het vlees minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het vlees uit de koelkast en rijg het op satéprikkers. Leg de saté om en om op een rooster. Schuif het rooster in de oven bak de saté 8 minuten. Draai de saté halverwege om.

Serveer de saté van varkenshaas met schijfjes limoen, chilipeper, gefrituurde uitjes en rode ui. Lekker met een ketjapsausje, pindasaus en kroepoek.

Ook lekker om de Indonesische saté van varkenshaas op de barbecue te bereiden.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *