Recept: Broodje hete kip

 

hete kipToen ik laatst in Amsterdam was at ik bij een klein Surinaams zaakje een broodje hete kip. Ik weet niet meer hoe het tentje heet, maar het zit vlakbij de Noordermarkt. Ik ben sowieso gek op Surinaams eten en het broodje hete kip dat ik bestelde stelde mij zeker niet teleur. Zacht, sappig en kruidig vlees op een bedje van frisse atjar en komkommer. Ik kreeg de hete kip op een vers en knapperig broodje wat het gerechtje extra lekker maakte. Je kunt natuurlijk wel raden waar ik voortaan mijn broodjes ga halen. Omdat ik van de week, ja ook ik heb dat weleens, geen zin had om uitgebreid te koken besloot ik gewoon een broodje te eten. Het werd het broodje hete kip. Zoet-pittige kip met de frisse smaken van komkommer en atjar. Een lekker broodje met pit. Lekker als lunch of als simpele avondmaaltijd.



Ingrediënten broodje hete kip voor 2 personen

2 kipfilets
4 (afbak)broodjes
6 eetlepels atjar
Een komkommer
Een flinke scheut ketjap
1 madame Jeanette of 2 eetlepels sambal
2 maggi-blokjes
2 teentjes knoflook
1,5 eetlepel basterdsuiker
1 eetlepel mosterd
1 ui
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Breng een halve pan water met wat peper en zout aan de kook. Doe, als het water kookt, de kipfilets in de pan. Kook de kipfilets in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar. Haal de kipfilets uit de pan en laat ze even afkoelen. “Pluis” de kip uit elkaar door alle stukjes in reepjes te scheuren.

Versnipper de ui en verkruimel de maggi-blokjes. Doe een beetje olijfolie in een hapjes- of koekenpan en fruit de ui en de knoflook even aan tot het glazig wordt. Doe een flinke scheut ketjap, de verkruimelde maggi-blokjes, basterdsuiker, de helft van de madame Jeanette of sambal en de mosterd in de pan en maak hier een soort papje van. Doe de reepjes kip bij de marinade in de pan en schep het voorzichtig om tot alle kip bedekt is. Laat een paar minuutjes pruttelen. Proef goed of de kip op smaak is. Voeg eventueel meer dan bepaalde ingrediënten toe. Maak de hete kip eventueel “heter” door extra sambal of madame Jeanette toe te voegen.

Lekker als lunch of als snelle hap tijdens het avondeten. Serveer de hete kip op een vers knapperig en warm broodje met een beetje atjar en dunne plakjes komkommer. De hete kip is het lekkerst als je hem warm serveert.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

11 thoughts on “Recept: Broodje hete kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *